Катарський канал Al Jazira, несподівано стає головнім джерелом деталей засекреченого рішення Краматорської суду України. Ось що може незалежна журналістика!

Напевно це найбільша махінація сьогоднішній влади — розкрадання 1,5 млрд usd Януковича. Лише афера з «Приватбанком», події в яких беруть участь майте теж самий склад учасників, може претендувати на першість в цей категорії.

Про причетність П. Порошенко і його друзів В. Го́нтаревої іЮ. Луценко, а можливо і інших, ну і звісно про сам механізм, як це відбувалось, написано багато (1). Доречи, це не новина, що влада краде. Новина, що саме так, можуть красти вищи посадови особи держави.

Але, зараз чому 3 млрд, і як ми можемо реагувати, на те, що сталі заручниками жадібності керівників держави. Законного способу проведення розслідування стосовно Президента зараз немає. Є законопроект про «Імпічмент», якій ще не розглянуто ВР. Доречи, сайт петиції для скорішого його прийняття (2)

Нагадаю, що суть справи дуже проста – на підставі рішення суду, було конфісковано цінні папері нашої держави, які належать іноземним компаніям. Свідчення, що це гроші нібито належать Януковичу, дав ГПУ один з директорів, в обмін на зняття обвинувачень. Сума грошей які зайшли до бюджету наразі не відомо.

Зараз по цих справах ідуть суди, які дуже імовірно зобов'яжуть Україну повернути гроші з урахуванням відсотків з державного бюджету, тобто за наш рахунок.

Ми маємо: 1,5 млрд які поділись не зрозуміло куди, і додаткові компенсації з бюджету 1,5 млрд в майбутньому, тобто разом 3 млрд usd (81 млрд гривень, це більш за річний бюджет МО)

Сьогодні, Михайло Саакашвілі, для того щоб об'єктивно провести розслідування, запропонував створити народну Прокуратуру. Вважаю, що напевно потрібно одразу утворити і народній суд, і народні тюрми. Тому що в існуючій системі, де фігурують подібні суми і діючий президент – притягнути до відповідальності — нереальна задача.

Навіщо тоді вся ця система – питання риторичне. Приклад Молдови, де вони вже 3 рік шукають «втраченій мільярд» з банківській системі, доводить що без повної перезагрузки правоохоронних органів, очікувати результат не варте.

Цих грошей буде достатньо, для організації потужної перемоги Порошенко і БПП на майбутніх виборах. Бо, звісно, програвати вони вже не можуть.

Так цикл за цикл, підміняючи одного на іншого, вкрадаючи те, що «вкрадено» до них, цілком відома група людей, тримає за дурнів всю країну.

Німецький соціолог Роберт Міхельсом назвав це явище чесно — «Залізний закон олігархії», колі вузька група олігархів завжди повертається після революції, іноді приводячи країни до диктатури і руйнації, якщо революція не змінила основних державних інституцій.

Тому, може Михайло правій?

1. http://www.pravda.com.ua/articles/2018/01/10/7167931

2. https://itd.rada.gov.ua/services/Petition/Index/2923

Гавриш Володимир – участник «Революции Достоинства», доброволец батальона «Золотые Ворота», глава администрации района в команде М. Саакашвили в одесской области, активист партии «Рух Нових Сил Михайло Саакашвили»