Саме такий діагноз сміливо можна ставити сучасному стану медицини в Україні. Допитливим читачам нагадую, що каловий завал – це порушення моторики кишківника (кишечника) через наявність щільних калових мас. Для обґрунтування діагнозу наведу декілька реальних випадків з життя мешканців райцентру Андрушівка на Житомирщині.

І, звичайно, почну зі згаданого калового завалу. Сусідці в районній лікарні тиждень робили крапельниці, а ситуація з кожним днем погіршувалася. Коли справа дійшла до памперсів, бо калові маси в малих кількостях неконтрольовано почали проникати на світ божий, чоловік повіз її в обласну лікарню. Там проблему вирішили досить швидко і вже з наступного дня діло пішло на поправку.

Інший випадок. Знайома багато місяців микалася по районних лікарях. У районній лікарні навіть зібрався консиліум із шести! осіб – все без толку. Діагноз встановив «чужий» лікар. Він же порадив і ліки: дешеві щоб полегшити стан хворої і дорогі щоб вилікувати. Дешеві ліки дали потрібні наслідки і стала потреба в придбанні дорогих ліків, які були у списку «лікарняної каси». І тут трапилося: профільний «лікар» відмовився виписувати потрібні ліки мотивуючи тим, що таких ліків нема у списку «лікарняної каси», а потім побіг у «лікарняну касу» щоб ці ліки викреслили зі списку і не давали даній хворій.

Тож коли доводиться чути від земляків нарікання, що місцеві лікарі не лікують, а відправляють на Житомир, на цих та інших прикладах пояснюю: слава Богу, що їх відправили на Житомир. Бо лікар, навіть такий, що в університеті старанно гриз граніт медичної науки, без достатнього рівня практики – це не кваліфікований спеціаліст, а щось інше.Більшість це розуміють. Залишається незрозумілим на біса тоді в райцентрі потрібні лікарі певних спеціальностей?

Допитливий читач здогадався, що мова йде про другий етап медичної реформи під назвою «госпітальні округи». А згадана хвороба – це наявність щільних калових мас у білих халатах та скупчень паразитів (гельмінтів) у тих же білих халатах, які заважають створенню повноцінної моторики медичної системи України.