Вже наприкінці наступного місяця українці обиратимуть нового гаранта. Не є секретом, що для більшості з 44 кандидатів, участь у президентських перегонах є певним «трампліном» до майбутніх парламентських виборів. Нинішня кампанія є чудовою можливістю для політиків заявити про себе та ознайомити виборців зі своїми програмами, що в свою чергу допоможе представникам політичних сил як мінімум привернути увагу, а як максимум — здобути достатній рівень прихильності серед громадян, адже вже в жовтні ми обиратимемо тих, хто увійде до складу нового парламенту. Наразі оцінити шанси політиків щодо можливості потрапити у найближчому майбутньому до ешелонів влади можна завдяки актуальним соціологічним дослідженням.

Днями Київським міжнародним інститутом соціології було опубліковано результати всеукраїнського опитування громадської думки, метою якою було вивчення електоральних настроїв українців. В переліку питань були і ті, що стосувалися не тільки президентських виборів. Зокрема, респондентам ставилося питання щодо того, кого хочуть бачити Прем'єр-міністром після президентських виборів. Так, на другому місці серед потенційних прем'єрів опинився лідер політичної партії «Основа» Сергій Тарута. 5,1% опитаних хотіли б бачити його Головою уряду. Разом із тим, якщо дивитися локально, в регіональному розрізі, то він має лідерство на Сході. І це цілком логічно, адже в суспільстві є запит на нові обличчя, до того ж люди бачать лідера «Основи» досвідченим економістом та промисловцем, що є важливим саме для забезпечення ефективної роботи уряду. В контексті чого, можна говорити про те, що економічна програма, представлена Сергієм Тарутою є привабливою для українців, адже містить конкретні пропозиції щодо розвитку промисловості та створення нових робочих місць. Натомість в західних регіонах країни найбільше люди висловлюють прихильність нині чинному прем'єру Володимиру Гройсману. Проте, так чи інакше ми бачимо серйозну заявку на успіх Сергія Тарути та його політичної сили у парламентській кампанії.

Слід зазначити, що існуючі виборчі тренди демонструють прагнення громадян до оновлення. Українці тяжіють до нових форматів на обличь. І цей фактор може стати вирішальним. Проте прогнозувати щось конкретне дуже складно, є декілька сценаріїв. Який із них дійсно справдиться, побачимо згодом. Загальна політична картина стане більш зрозумілою після обрання нового президента. Отже, залишається чекати.