Постійно високі рейтинги Тимошенко і стрімкий ріст рейтингів Зеленського «не на жарт» лякає діючу владу.

Перебуваючи на посаді президента, маючи всю повноту влади, маючи найбільший вплив на всі державні інститути, та позиціонуючи себе як очевидного та безальтернативного лідера – напевне найбільшим провалом буде ситуація, коли Порошенко може навіть не потрапити до другого туру президентських виборів! Можу передбачити, що для недопущення використання адмін.ресурсу та фальсифікацій на виборах владою, більшість прагматичних кандидатів у президенти будуть у цьому питанні шукати єдність позицій. Нині складається унікальна ситуація, коли щоб зупинити владу у їх бажанні викривити результати, легше це зробити у першому турі президентських виборів, аніж у другому турі. Саме тому, у тієї частини виборців, що вважають що країна рухається у неправильному напрямку, і у тих майже 50% виборців, хто за жодних обставин не буде голосувати за Порошенко набирає популярність загальний тренд під умовною назвою «другий тур без Порошенко»

Проглядаючи сторінки кандидатів у президенти я помітив, що ця ідея не нова і не поодинока. Цю думка звучала окрім Тимошенко і Зеленського, і у Гриценка, і у Томенка і у інших… Та в останні дні одним з «хедлайнерів» саме такої позиції виступає Сергій Тарута. В одному з його останніх постів, який він назвав «Без Порошенко в один тур!» він пише, що: «я сумніваюся, що Порошенко колись доведе Україну „від Крут до Брюсселя“ — яким би „своїм шляхом“ він не йшов, і якими б символами не спекулював, висуваючись на другий термін»

Зрозуміло, що бажання «тонути з кораблем», якщо так станеться, немає навіть у найближчого оточення. Через це ми бачимо, що лідер партії «Солідарність», мер Києва Віталій Кличко, раптово захворів напередодні форуму, що був організований для висування Порошенко на другий термін, а діючий прем'єр-міністр Володимир Гройсман максимально уникає участі в публічних виступах Порошенко, і проблем в середині самої партії стільки, що вони навіть не можуть організувати з'їзд, щоб Порошенко був делегований партією як кандидат у президент, і тому він пішов на вибори як самовисуванець.

Варто сказати, що для пояснення причин появи таких ініціатив, аргументів достатньо: тут згадується і незакінчена війна, і провальність реформ, і погіршення економічних показників, і невиконання стратегії сталого розвитку «Україна–2020», і багато чого іншого…

Повертаючись до посту ми бачимо, що Сергій Тарута також звертається до кандидатів та виборців: «Я закликаю всіх виборців і кандидатів в Президенти — нам всім необхідно об'єднатися для того, щоб нинішній „НеГарант“ не дійшов до другого туру виборів. Якщо він туди потрапить — Порошенко стане гарантом самих безчесних виборів в історії, найбезсовісніших підтасовок, наймасштабнішого використання адміністративного ресурсу. Я закликаю всіх громадян — голосуйте за того, кому ви вірите, але тільки не за цю владу. Порошенко необхідно зупинити ще в першому турі виборів. Без Порошенко в один тур!»

Важко прорахувати, чи будуть об'єднуватись кандидати для здійснення такої мети, але очевидно, що якщо один пост за один день набирає понад 4000 пунктів підтримки і понад 700 репостів, то реалізація такої ідеї є для багатьох як мінімум цікавою, а як максимум дієвим інструментом зміни влади!