Перші місцеві вибори, які відбулися 23 грудня 2018 року, можна безперечно вважати відображенням справжніх електоральних вподобань українців. Попри те, що через воєнний стан проведення стало можливим лише в 78 об'єднаних територіальних громадах із 125 запланованих, результати виборів підтверджують як актуальну наразі соціологію, так і вже усталені тренди.

Недолугі соціальна та медична реформи, провальна антикорупційна політика, низький рівень життя населення, пусті обіцянки щодо вирішення питання війни безумовно відобразилися на рівні довіри до чинної влади. З огляду на це, вже тривалий час можна спостерігати підтримку саме опозиційних сил. Крім того, в суспільстві досі актуальним є запит на якісно нові формати взаємодії влади та населення, та конкретні, чіткі пропозиції політичних сил.

Цей тренд підтверджується офіційними результатами згаданих вище виборів до ОТГ, де партія «Батьківщина» здобула абсолютну підтримку. За офіційними даними, опублікованими на сайті ЦВК, всього від партії було обрано 431 депутата. Тоді, коли від партії чинного Президента обрано лише 297 депутатів. Далі за рівнем підтримки йдуть Аграрна та Радикальна партія.

Слід, зазначити, що до моменту оприлюднення офіційних даних Центральною виборчою комісією, Блок Петра Порошенка намагався маніпулювати результатами підрахунку голосів в інформаційному просторі, розповсюджуючи меседжі про ніби то перемогу партії в 78 об'єднаних територіальних громадах. Значення, що транслювалися прибічниками БПП включали і відсоток підтримки самовисуванців. Але позиціонувати самовисуванців, що йшли за підтримки партії, як кандидатів від неї просто абсурдно. При цьому, в експертному колі переконані в тому, що підтримка провладної партії на місцях забезпечується за рахунок використання адміністративного ресурсу.

Одразу після проведених виборів ми побачили прес-конференції головних переможців. У «Батьківщині» на брифінгу виступала лідер партії Юлія Тимошенко, яка одразу зазначила важливість саме перемоги до колегіальних органів влади, тобто чисельну перемогу до ради у більшості ОТГ. А від БПП результати виборів в ОТГ оголошував заступник голови цієї фракції Сергій Березенко, який говорив про перемогу опираючись на кількість обраних голів ОТГ, де не зміг відмовитися від маніпуляції, зарахувавши до своїх переможців 52 кандидати, як тих 30 кандидатів, кого партія безпосередньо висувала, так і 22 людини, які йшли за підтримки БПП

Слід зазначити, що «АРМАВІР», запропонований Порошенком, є суто популістським, тоді, коли нагальні проблеми українців такі як: непосильні до оплати тарифи, тотальна корупція, війна — прямо ігноруються. Проте, як показує практика, ні адмінресурсу, ні показових перед довгоочікуваними виборами президента «перемог» недостатньо для того, щоб вагомо впливати на рівень підтримки. Це в свою чергу, дає надію на те, що в майбутньому на нас чекають ефективні реформи та докорінні зміни системи.