Офіційно виборча кампанія кандидатів в президенти розпочинається лише з 31 грудня, проте запеклі перегони тривають вже протягом півроку.

Останнє дослідження, яке було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» показало, що більшість громадян, бачать саме особисті якості політика як основну причину голосувати за нього чи ні. Разом з тим, лідером президентських рейтингів залишається Юлія Тимошенко, її готові підтримати 21% опитаних. Друге місце посідає Володимир Зеленський з рейтингом 13%. На третьому місці серед кандидатів в президенти знаходиться Петро Порошенко, його рівень підтримки становить 11 %. Це підтверджує тезу про те, що українці втратили довіру до чинної влади. Продовження війни на сході України, складна та незрозуміла для більшості людей медична реформа, підвищення тарифів — все це безперечно вплинуло на політичні уподобання населення. В свою чергу, пропозиції, що представлені Порошенко, на сьогоднішній день не відповідають актуальним запитам в суспільстві серед яких: досягнення миру, створення умов для розвитку молоді, гідна оплата праці та подолання корупції. Крім того, люди втомлені від голосних обіцянок, а отже потребують конкретних та зрозумілих відповідей на складні питання.

В підсумку, маємо наступну картину. Наприклад, якщо рейтинг Тимошенко ще в 2014 році складав 11%, то станом на сьогодні він вдвічі більший. Також варто відзначити, що всі соціологічні опитування протягом останніх 1,5 року, та всі хвилі виборів до ОТГ демонструють перемогу партії «Батьківщина», та лідерство Юлії Тимошенко. Це створює та фіксує у часі, стабільний політичний тренд, який є очевидним та найбільш прогнозованим, а тому і результат виборів є для більшості передбачуваним.

Більшість експертів коментуючи очікування українців, які відображені в соціології, сходяться на думці, що Тимошенко не може не попасти у другий тур президентських виборів, та згодні з тим, що і там вона має перевагу над усіма ймовірними конкурентами. Також з певним острахом експерти оцінюють ті кроки на які захоче піти влада, щоби цьому завадити, якими лише підтверджує її потужні позиції.

Слід зауважити, що багато українців повірила у перемогу Тимошенко після проведення нею першого Форуму «Новий Курс України», на якому вона представила комплексну програму змін у державі, що складаються з впровадження Нової народної конституції, Нового економічного курсу, Нової стратегії безпеки та Нової соціальної політики. Разом із тим, за той самий проміжок часу, діючий президент втричі втратив свою підтримку.

На сьогоднішній день, можна констатувати провальну соціально-економічну політику чинної влади, неефективність реформ, тотальних рівень корупції, наслідком чого стала колосальна кількість українських мігрантів, яка с кожним днем зростає. Так, за останніми даними Міністерства соціальної політики, на постійній основі за кордоном знаходиться 3,2 мільйона громадян України. В цілому, у міграційному процесі беруть участь в середньому від 7 до 9 млн українців на рік.

В існуючих наразі умовах, просто не можна допустити чергового експерименту над країною. Ситуація кризова, а отже державі потрібен управлінець із досвідом, який має чіткий план дій щодо того, як вивести Україну з теперішнього становища.