За даними Міністерства фінансів України, станом на вересень 2018 року, сукупний зовнішній борг України становить 47 502 мільйонів доларів США. Починаючи з жовтня і до грудня Україна має сплатити 600 мільйонів доларів за зовнішніми боргами, у національній валюті ця сума складає — 17,3 млрд грн., серед яких 3,5 млрд грн. піде на обслуговування боргів. Безумовно, через брак коштів у бюджеті, Україна мусить знов звертатися за допомогою міжнародних кредиторів, основним з яких є МВФ. Разом із тим, діюча влада не тільки має звичку постійно звинувачувати своїх попередників у такому стані речей, але й не те, щоб не враховувати, а прямо ігнорувати інтереси та потреби населення задля отримання чергового траншу. Особливо це простежується напередодні виборів.

Слід зазначити, що в рамках програми співпраці з Міжнародним валютним фондом, яка була розрахована на 2015-2018 роки, Україна отримала лише 8,7 млрд доларів з передбачених 17 млрд. Через невиконання Україною домовленостей, які зокрема полягали у збільшенні доходів бюджету України, дана програма фактично перервалася навесні 2017 року. Зауважу, що чинна влада за чотири роки так і не змогла запропонувати конкретний план дій, спрямований на зростання економіки України, саме тому вона розглядала і розглядає підвищення тарифів на газ як один із заходів щодо збільшення доходів бюджету. Через те, у кредитний Меморандум між Україною і МВФ, на прохання України, в березні 2017 року, були внесені певні зміни, які стосуються «газових» зобов'язань України по відношенню до споживачів — фізичних осіб, зокрема мова йшла про коригування ціни на газ внутрішнього видобутку таким чином, щоб вона залишалася паритетною до вартості імпортованого газу.

Як бачимо, ні діючих президент, ні уряд, не змогли (або не захотіли) знайти альтернативний шлях збільшення доходів до державного бюджету. І тому зараз вони, відверто маніпулюючи населенням, видають підвищення вартості газу на 23,5% як необхідну міру та головну вимогу МВФ.

Для захисту інтересів українців до Верховної ради було внесено проект постанови №9198 щодо встановлення мораторію на підвищення тарифів на газ. Його авторами стали група депутатів від фракції «Батьківщина» на чолі з Юлією Тимошенко. Саме вони усіма доступними методами намагаються залишити вартість газу для населення на попередньому рівні.

Зважаючи, що і інші лідери опозиційних сил, теж виступають за збереження старої ціни, то з'являється невеликий шанс на підтримку такого рішення простою більшістю з складу Верховної Ради

Слід зазначити, що Постанову Кабінету міністрів щодо підвищення ціни на газ не погодила Державна регуляторна служба України зумовлюючи це тим, запропонований 18 жовтня проект відрізняється від раніше узгодженого.

Як наслідок, ми можемо бачити прямі маніпуляції з боку влади, які вона безпринципно та відверто використовує на свою користь, ігноруючи потреби суспільства.