Саме така асоціація виникла після оприлюднення усіх 5 питань, на які, як кажуть, президент хотів би почути відповідь у день місцевих виборів.


Крім асоціації казкою, згадався відомий вислів Ніколо Макіавеллі, «короля творить свита».


ЧОМУ такі асоціації?

Якщо перші чотири пункти хоті виглядають як прояв наївності, дивакуватості (через другорядність названих у них проблем), то пункт 5 просто вражає жахливим незнанням тексту Будапештського меморандуму.

Цитата:

«Чи підтримуєте ви право України на використання гарантій безпеки, визначених Будапештським меморандумом, для відновлення її державного суверенітету і територіальної цілісності»?

2553604.jpg?v=637383642449903954

Питання до авторів: «А які там гарантії є?».

Меморандум закінчується пунктом 6, де чітко написано: «Російська Федерація, Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії, Сполучені Штати Америки і Україна будуть проводити консультації у випадку виникнення ситуації, внаслідок якої постає питання стосовно цих зобов'язань».

То що, офіс президента хоче запитати у виборців, чи повинна влада проводити консультації з приводу відновлення територіальної цілісності?

Що з приводу цього питання скажуть люди з президентської команди, які відповідають за зовнішню політику?

Вони не знали про таке запитання, чи вони не знали тексту меморандуму?

Чи знали про кричущу змістовну неадекватність 5 питання, але просто не захотіли заперечувати президенту чи його найближчим «фаворитам»?


ЩО ж стосується перших чотирьох питань, то вони актуалізують проблему кадрів, які, як казав один відомий історичний діяч, «вирішують все».

Наприклад, чому було не запити не про легалізацію канабісу, а про легалізацію проституції?

А без опитування влада не може створити вільну економічну зону будь-де, встановити міру покарання за корупцію?

А чому саме скороти кількість народних депутатів до 300, а не, наприклад, до 350 чи 200 з половиною?

Ось такі питання в розрізі оточення президента виглядають як якась гра цього оточення. Чи то підіграють, щоб не втратити посади, гроші та вплив. Чи то ліплять із Зеленського «глупого короля». А може просто, «ліплять» те, що можуть і на що здатні за рівнем кваліфікації.


ДО РЕЧІ, після шквалу критики, скажуть, що то було все несправжнє, жарт, гра, і все це несерйозно?


Володимир Воля,

магістр державного управління, політолог, міжнародник, соціолог

15 жовтня 2020 року