Якщо б Україні був День державного герба, то найбільше для цього підходить 19 січня – свято Богоявлення.

Чому?

Існує багато думок з приводу того, що означає наш «Тризуб», і чому у одних князів був «Двозуб», а у Володимира Великого саме «Тризуб»?

Насправді, незалежно від кількості «зубців» йдеться про символічне зображення «голуба» як символу «Святого Духу». Якщо знаєте про християнство більше, аніж яке про купання, то знаєте, що під час хрещення Ісуса в річці над ним з'явився голуб. І на відміну від людського хрещення у воді, як вважається, Бог явив своє благословення у вигляді голуба, що «завис» над головою Ісуса. Це було хрещення Святим Духом. Все, що розповідають про хрещення у воді, про «вогняне хрещення», — то все про людські ритуали, дуже символічно-умовні. Справжнє хрещення – то хрещення Святим Духом.

5e24a87faa3fb.jpg


У християнській іконографії 1 тисячоліття на зображеннях сцени хрещення Ісуса в річці є зображення голуба. Або у вигляді «тризуба», або у вигляді «двозуба». Наскільки я зрозумів, така традиція зображення була більш поширена у східній частині Римської імперії. І, ймовірно, була дуже поширена у аріан.

5e24a8e22d205.jpg


Є підстави говорити про те, що княгиня Ольга була аріанкою, а у Візантії чи то перехрещувалась у правильну конфесію чи то не перехрещувалась. Святославу двозубий герб міг дістатися у спадок. А Володимир, ймовірно, взяв більш ідеологічно правильний для хрещення з точки зору тогочасних догматів Візантії, бо прийняв хрещення саме від Константинополя. Ну і Тризуб асоціюється ще й з Трійцею.

Так що наш «Тризуб» — то знак Святого Духу.

Володимир Воля,

політичний експерт, міжнародник, магістр державного управління

19 січня 2020 р.