Враховуючи неабияку зацікавленість батьків та педагогів дописом Чи повинні батьки прибирати класи на 1 вересня? :-) , функціями та кількістю прибиральниць в загальноосвітніх закладах, хочу максимально спростити отримання інформації про кількість персоналу. Впевнений, що багатьом батькам буде цікава інформація про перелік посад і кількість штатних одиниць адміністрації та технічного персоналу (кількість педагогічних працівників та кількість годин, які вони викладають, можна побачити запитавши копії Тарифікаційних списків — документ великий та незручний).

За приклад візьмемо середньостатистичну школу міста Кривого Рогу, наприклад, КЗОШ № 89, мою улюблену :-). Форма Штатного розпису затверджена Наказом Міністерства фінансів України №57 від 28.01.2002. У Штатному розписі КЗОШ№89 (на 2015-2016 р) зазначено загальну кількість класів, загальну кількість учнів, прибиральну площу закладу та площу двору. Якщо прибиральну площу 7622,43 м.кв. розділити на 500 м.кв.(норма на одну прибиральницю), то виходить майже 15.25 штатних одиниць. Рівно стільки ж окладів Прибиральників службових приміщень і є в Штатному розписі закладу. Тобто дітям прибирати класи не потрібно, адже прибиральників вистачає.

Отримати Штатні розписи, як і будь яку публічну інформацію, можна відповідно до ЗУ Про доступ до публічної інформації. ( ст.19 Запитувач має право звернутися до розпорядника інформації із запитом на інформацію незалежно від того, стосується ця інформація його особисто чи ні, без пояснення причини подання запиту). Для цього потрібно скачати зразок, заповнити і зробити два екземпляри (один після реєстрації у секретаря школи або відділу/управління освіти залишиться у Вас). Через 5 робочих днів Ви можете отримати копію Штатного розпису або іншого документа, який Ви запросите.

Інший варіант отримання публічної інформації — через сайт Доступ до правди. Водночас запит можна робити як під справжнім прізвищем, так і під вигаданим(анонімно) — не виходячи з квартири(дому).

Батьки учасники освітнього процесу і мають право знати, що відбувається в закладах освіти!