Свого часу після публікації наказу МОН №1649 , яким скасовувалось «Примірне положення про батьківські комітети (ради)» а відповідно навіть і теоретична складова діяльності батьківських комітетів, міністерство освіти заявило :

Однак сьогодні рішення про створення батьківських та/або учнівських комітетів (як органів управління закладом) все ще приймає сам заклад на загальних зборах (конференції) трудового колективу. Через це наявність (відсутність) відповідних органів не залежить від бажання батьків або здобувачів освіти. Саме це має змінити новий Закон «Про загальну середню освіту».

Але чи дійсно це так ? Одна справа заява прес-служби МОН, а інша, офіційна відповідь міністерства на інформаційний запит в якому йдеться, що «Примірне положення про батьківські комітети (ради) загальноосвітніх навчальних закладів» діє виключно у тій часині, що не суперечить законодавчим актам України вищої юридичної сили, зокрема законам України.

В самому «Примірному положенні про батьківські комітети (ради) загальноосвітніх навчальних закладів» зазначено: Комiтети (ради) є добровiльними громадськими формуваннями і у своїй дiяльностi комiтети керуються ЗУ «Про об'єднання громадян» (втратив чинність, підстава: прийняття ЗУ Про громадські об'єднання ).

При цьому зауважу, що ні в старому ні в новому законі нічого не сказано про те, що заклади освіти мають право приймати РІШЕННЯ ПРО НАЯВНІСТЬ (ВІДСУТНІСТЬ) об'єднання батьків (батьківські комітети), та навіть більше в ЗУ Про громадські об'єднання йдеться:

Стаття 3. Принципи утворення і діяльності громадських об'єднань

4. Вільний вибір території діяльності передбачає право громадських об'єднань самостійно визначати територію своєї діяльності, крім випадків, визначених законом. (то чому МОН вирішило, шо заклади освіти мають право приймати рішення щодо діяльності об'єднань батьків?)

Стаття 5. Гарантії права на свободу об'єднання.

1. Ніхто не може бути примушений до вступу у будь-яке громадське об'єднання. (хто і коли писав заяву на вступ в батьківські комітети?)

Для тих хто ще досі думає, що рішення про діяльність об'єднання батьків приймають заклади додам відповідь МОН від 16.02.18. на інформаційний запит, де вказано, що порядок створення та діяльності громадських об'єднань (представники яких мають право входить до складу конкурсної комісії по відбору керівника закладу загальної середньої освіти ст.26 ЗУ Про загальну середню освіту ), в тому числі батьківських, визначені ЗУ Про громадські об'єднання.

Чому це важливо? Тому що справжні об'єднання батьків (громадські організації) не підпорядковані органам освіти. Реєстрація та діяльність таких об'єднаннь батьків відбувається відповідно до ЗУ Про громадські об'єднання. Вони можуть діяти на території закладів освіти без дозволу керівника і головне, що вони повинні виконувати, це законодавство України. Рішення таких об'єднаннь батьків розповсюджується лише на членів організації та не є обов'язковим (завжди можна вийти з організації). І головна мета діяльності об'єднаннь батьків (громадських організацій), на мою думку, все ж таки захист інтересів дітей а не збір готівкових «благодійних» фондів.