Однією з проблем в закладах освіти України є необлікована готівка. Про всілякі Фонди садків, шкіл та те, що збір необлікованої готівки є прямим порушенням законодавства та однією з складових корупції написано чимало. Але поза увагою громадськості залишається інший збір готівки: за харчування.

Відсутність прозорого «Порядоку оплати послуг з харчування у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах» призводить до не виправданого та не контрольованого обігу готівки в закладах освіти при сплаті за харчування. Враховуючи, що оплата готівкою за харчування під час перерви є технічно майже неможливою (потрібно багато часу на оплату всіх хто харчується), відсутністю касира в їдальнях та той факт що зараз оплата за харчування в багатьох школах проводиться шляхом збору грошей в класах педагогами, що не відповідає законодавству, було б доцільно такий Порядок розробить тим паче, що цього від МОН вимагає Постанова КМУ:

п.9. Порядок оплати послуг з харчування у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах установлюється Міністерством освіти і науки, молоді та спорту ( Постанова КМУ від 2 лютого 2011 р. № 116 Про затвердження Порядку надання послуг з харчування дітей у дошкільних, учнів у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах, операції з надання яких звільняються від обкладення податком на додану вартість )

Враховуючи, що одна з цілей Антикорупційної програми Міністерства освіти і науки України на 2018 рік є зниження рівня корупційних ризиків у роботі МОН, закладах освіти, підприємствах, установах та організаціях, які надають послуги у сфері освіти або провадять іншу діяльність, що входять до сфери управління МОН було б доцільно включити до плану виконання Антикорупційної програми МОН на 2018 рік, до якого включаються заходи, спрямовані на запобігання корупційним та пов'язаним з корупцією правопорушенням, розробку МОН «Порядку оплати послуг з харчування у загальноосвітніх та професійно-технічних навчальних закладах» з врахуванням великих технічних можливостей для безготівкової та корупційних ризиків готівкової оплати.