Задовбало. Кожного дня нові, не вельми ефективні ініціативи. Сотні постів у фейсбуці з питаннями про ці ініціативи, й сотні постів — «ЦЕ НЕ КОНСТИТУЦІЙНО, ОБМЕЖЕННЯ СВОБОД!», і останні праві — надзвичайного стану в нас дійсно немає. Але у нас все працює не так.

5e8c90109180d.jpg

Статистика теж говорить, що суди здебільшого закривають провадження по ст. 44-3 через погано заповнені протоколи або брак доказів вчинення злочину, але суспільна напруга та каламбур з переслідуваннями поліцейських, буде рости швидше ніж кількість хворих на коронавірус в Україні. Й все через наше заплутане законодавство.

Давайте заглянемо під капот внесених змін:

1) доповнити статтею 44-3 такого змісту:

«Стаття 44-3. Порушення правил щодо карантину людей

Порушення правил щодо карантину людей, санітарно-гігієнічних, санітарно-протиепідемічних правил і норм, передбачених Законом України „Про захист населення від інфекційних хвороб“, іншими актами законодавства, а також рішень органів місцевого самоврядування з питань боротьби з інфекційними хворобами, -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб — від двох до десяти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян»;

Так, це славнозвісні 17 тищь й найрозмитіший тут пункт про органи місцевого самоврядування.

Глянемо їхні повноваження згідно закону:

Стаття 5. Повноваження органів місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб

Органи місцевого самоврядування у сфері захисту населення від інфекційних хвороб:

забезпечують проведення профілактичних і протиепідемічних заходів на територіях населених пунктів, у місцях масового відпочинку населення та рекреаційних зонах, а також робіт по ліквідації епідемій та спалахів інфекційних хвороб і вирішують питання фінансового та матеріально-технічного забезпечення цих заходів і робіт;

здійснюють комплексні заходи, спрямовані на ліквідацію епідемій, спалахів інфекційних хвороб та їх наслідків;

...

Й знову розмиті формулювання — комплексні заходи. Якийсь недалекий дядько без профільної освіти склав список таких заходів й все — максимум скажете йому — «Ти дурак!». Байдуже ефективні ці заходи чи ні, ти їх порушив, тримай 17 тищь. Можна аргументувати поліцейським неправомірність їх дій, перевищення повноважень органами місцевого самоврядування, але who cares? Думаєте, вони дійсно будуть слухати ваші логічні аргументи. Ні, простіше протокол, а там розбирайтесь.

Звісно ви потім подасте апеляцію, можливо доведете що заборона відвідування парків це порушення свободи пересування, але це все головняк.

От ця неадекватність в діях бісить, як і її приріст з кожним днем. Може написати заяву на КМ та органи місцевого самоврядування за перевищення службових повноважень?

Міцного всім здоровя й не панікуйте ;)