Висновки та пропозиції щодо реалізації конкурсного завдання першого туру та відповідності конкурсних робіт Програмі та умовам конкурсу.

Ідея створення Історико-культурного, туристичного центру «Річкова Брама Києва» виникла як результат аналізу реального стану Поштової площі, Контрактової площі, прилеглої території ближнього та дальнього радіусу — це Михайлівська площа, Софіївська площа, вулиці та квартали історичного міста. Все є на карті та в завданні. Відсутність розуміння історичного значення, пізнавального, культурного та туристичного ресурсу та потенціалу чотирьох площ та прилеглої до них території та акваторії призвела до створення некомфортного середовища, до втрати туристичної привабливості, руйнації пам'яток та інших наслідків. Таке відношення до ,золотої можна сказати, території, не дуже добре впливає на імідж країни на міжнародному рівні. Враховуючи фаховість нашої громадської організації, належність до міжнародних та всеукраїнських професійних об'єднань з питань збереження культурної спадщини, розуміння важливості залучення широкого кола громадян до участі у конкурсі на найкращу ідею, найкраще бачення розвитку, а якщо відверто, то повернення до життя, великої території у самому центрі Києва було запропоновано поетапну модель спільного проекту, результатом якого має бути комплексне рішення щодо реновації частини історичного центру Києва. Необхідність поєднання багатьох складових: архітектура, дизайн, транспорт, туризм, інноваційні рішення та ін., пов'язаних між собою, визначила розробку поетапної моделі конкурсу: перший етап -це конкурс на найкращу ідею, і другий — конкурс на найкращу концепцію, як комплексне рішення, бачення та розуміння самої ідеї.

Тому після ознайомлення зі всіма роботами, які відповідали Програмі та умовам у першому турі я звернувся до поважного журі, експертів конкурсу, як автор ідеї проведення конкурсу, з наполеглевим проханням визначити переможця або групу ( команду) переможця за результатами двох турів.

Чому так ? Все дуже просто!

Всі з восьми робіт, на мою думку та розуміння, фактично справились з завданням. У першому турі треба було з'ясувати, як конкурсанти відчувають простір, яке бачення вирішення проблем Поштової пропонують, чи розуміють, що без комплексного рішення не можна вирішити питання площі, чи мають сміливість робити те, що ніхто не робив. Цього не було в завданні але кожен з учасників довів, що просто зобов'язаний продовжити роботу у другому турі. Кожна з конкурсних пропозицій має рішення, які можна розвивати та втілювати в життя.

5c4931115754c.jpg

Окреме особисте прохання до всіх учасників першого туру, прийняти пропозицію та продовжити роботу над проектом та дійти до реалізації власних ідей та пропозицій.

Далі буде!

З повагою,автор ідеї конкурсу,

член Головної ради «Українського товариства охорони пам'яток історії та культури»

Віталій Білецький