В Києві важкі часи, як соціально-економічні, так і політичні.

Замість того, щоб займатись докорінним оновленням столиці, міський голова Віталій Кличко вирішив бути в образі типового «господарника», що відкриває парки та сквери, перерізає стрічки, але при цьому не докладає жодних зусиль для реформування великого міста, яке задихається від власного зростання та недолугої інфраструктури.

ВІДСУТНІСТЬ ПІДХОДІВ

За 4 рік управління містом нова команда дійшла до межі власної неспроможності. Фасадні зміни перестають працювати. Годинної зливи достатньо, щоб паралізувати ключові артерії міста. А тепер вже вдвічі дорожчий громадський транспорт стає суцільною тиснявою кожного вечора, навіть влітку, коли кількість людей в місті значно менша від активного бізнесового та навчального сезону.

Як реально реформувати місто та подолати транспортний колапс? Що робити з агломерацією? Коли буде новий ГенПлан? На всі ці питання відповідей у влади просто нема. Але чи є дана влада владою?

ВІДСУТНІСТЬ ВАЖЕЛІВ

І тут ми підходимо до другої, більш загальної проблеми. Київська громада не управляє своїм містом! Не управляють даним містом і київські депутати, не управляє містом і мер! Містом управляє КМДА, чиє керівництво в ручному режимі призначає президент! Звісно, що поточний гарант міг би відмовитись від схеми, яку впровадили в часи Януковича, але навіщо, коли можна тримати головне місто країни у себе в руках? Таким чином, навіть інший, більш компетентний і прогресивний, обраний громадою мер, не буде мати жодного реального впливу, без попередніх змін до законодавства.

ЩО Ж РОБИТИ?

Наразі є 2 законопроекти, які покликані внести відповідні зміни, від ДемАльянсу та Самопомочі, другий навіть є зареєстрованим у Верховній Раді. Втім, треба розуміти, що за поточного складу парламенту, ухвалення таких змін є неможливим.

Тому на нас чекає тривалий шлях:

І тільки після цього тривалого процесу, в Києва з'явиться шанс на те, щоб стати сучасним містом, в якому хочуть навчатись, працювати, мешкати та відпочивати. І якщо за 5 років Київ нe стане схожим на Відень, то принаймні буде не менш комфортним ніж польський Вроцлав!

Віталій Безгін, член правління ДемАльянсу