Або щось вкрай дивне відбувається всередині владних фракцій, або заяви влади стосовно економічних пріоритетів нічого не варті. Усі вагомі тексти про те, що локомотивом вітчизняної економіки має стати зростання ваги МСБ, як це відбулося в Польщі або Угорщині, тепер перекреслені законопроектом №8089 від нардепів з БПП, який покликаний знищити малий та мікро-бізнес, особливо в його креативній частині, яка стосується фрілансерів. Мова йде про пропозицію ліквідувати 3 групу єдиного податку.

Не можеш зрозуміти та напрацювати механізми — знищуй!

Саме таким гаслом дуже часто керуються наші можновладці. Аргументація проти 3 групи досить проста і передбачувана: її використовують для оптимізації зарплатні. Чи варто відкидати дану тезу? Безумовно ні, багатьом і так зрозуміло, що спрощена система оподаткування може використовуватися для оптимізації та інших зловживань з боку недобропорядних підприємців. Але чи готові ми посадити усе населення країни за грати, якщо хтось є злочинцем? Дуже хочеться почути відповідь на дане питання від народних обранців, бо логіка тут відповідна.

5aaa33d61b4be.jpg

Країна відстає!

Українська влада продовжує продукувати обмеження, замість того, щоб використовувати креативний потенціал суспільства. Усе, що незрозуміло чиновнику або те, де він не бачить прямої можливості заробити, намагаються обмежити, як тепер 3 групу.

Замість того, щоб використовувати потенціал ІТ-шник, як це робить Естонія чи, навіть, Білорусь, яка затвердила декрет про розвиток цифрової економіки (податок на доходи фізичних осіб зафіксовано на рівні 9%), наші можновладці знову хочуть позбавити цю та суміжні галузі простого адміністрування та стабільних податкових умов, які в тому числі, є конкурентною перевагою на міжнародних ринках.

Вище згадані країни йдуть різними шляхами, але обидва шляхи грунтуються не на заборонах, а не стимулах розвитку бізнесу. Хтось може зазначити, що естонські податки навіть трохи вище за вітчизняні, тільки не треба забувати про такий стимул, як податок на виведений капітал, який дозволяє молодим компаніям спрямовувати власні заробітки на розвиток і зростання, і не сплачувати з цього податок. Вони це реалізували, а ми вже 2 роки тільки ведемо обговорення, де президент намагається «почути кожного». Не стала винятком і зустріч очільника держави з представниками бізнес-асоціацій в понеділок, на якій, попри шалений запит бізнесу, тему знову намагалися загальмувати!

В той час, як в Грузії ініціюють зниження податку для малого бізнесу з 5% до 1%, з метою зменшити тінізацію економіки та сприяти зростанню кількості самозайнятих осіб, у нас детінізувати намагаються шляхом знищення бізнесу.

Бізнесу потрібні умови!

Сама логіка розрахунків авторів законопроекту, яка грунтується на тому, скільки втрачає бюджет через те, що дехто може отримувати заробітну платню, як ФОП, а не як найманий працівник, є хибною і архаїчною. Перш за все, варто нагадати, що ФОП все одно сплачує податки, а не отримує гроші в конверті. Крім того, ФОПи більше від усіх інших українців відчувають, що державні гроші — це гроші платників податків і от тепер на ці гроші, їх намагаються за щось покарати.

Щоб бізнес розвивався і сплачував податки, інтерфейс спілкування з державою має бути простим і привітним, чого зараз хочуть позбавити тисячів підприємців. Перерозподіл податків і зборів має бути прозорим, а чесний бізнес — захищеним від зловживань!

А депутатам, які грунтують свою позицію на тому, що бюджет недоотримує грошей через 3 групу, варто було б розпочати з оптимізації державних видатків, бо там є що скорочувати!


Віталій Безгін, член Правління партії «ДемАльянс»