Останнім часом багато журналістів, блогерів та аналітиків сходяться на думці, що основною опорою президента Порошенка під час нової виборчої кампанії будуть міські голови.

Певна їх кількість і так лояльні поточному гаранту, на когось можна натиснути, з кимось домовитись, бо децентралізація збільшила вплив місцевих еліт та очільників. Не потрібно домовлятися тільки з найбільшим і найбагатшим містом країни, зі столицею. Київ та його міська влада продовжують перебувати у статусі аутсайдера у відносинах з центром і не мати суттєвого впливу. Те, що було внесено в Закон про Столицю злочинною владою Януковича, не менш успішно використовується владою Порошенка, як важіль впливу і буде використовуватись далі, якщо закон не буде змінений.

Насамперед Київ має подолати тотальну залежність виконавчої гілки влади від президента, і в цьому мають бути зацікавлені усі місцеві політичні сили без винятку. Маленька ремарка, усі ті політичні сили, що прагнуть розвитку міста і перетворення його на комфортне і прогресивне, а не на проміжний пункт між переїздом з регіонів до ЄС чи до Львова.

Саме через це однією з ключових змін до закону про столицю має бути ліквідація статті 10, яка передбачає, що голова КМДА призначається президентом України.

В нашому проекті ми передбачаємо і переконані, що це єдиний правильний шлях, що обраний міськиий голова автоматично очолює виконавчу гілку та здійснює виконавчу владу в Києві.

Крім того, функції КМДА мають бути суттєво скорочені: вона має функціонувати як представництво центральної влади, а не як орган, що підміняє виконавчий комітет, який має бути незалежним і підпорядкованим місцевій громаді. У разі прийняття нового закону матеріально-технічні ресурси КМДА мають бути в короткі терміни передані КМР, а штат суттєво скорочений.

З цих зміни має розпочатись відновлення київської суб'єктності у відносинах з державою!


Віталій Безгін, член Правління ДемАльянс