Вся недовга новітня історія незалежності України сповнена змін. Мінялись уряди і президенти, стратегічні партнери та вектори розвитку, навіть національна валюта з конституцією. Незмінним залишалось одне – скорочення кількості населення. Українці демонстрували стабільну тенденцію до зниження власної чисельності протягом всіх років незалежності: з близько 52 млн. у 1991 р. до 44 млн. (згідно останніх оцінок ООН https://population.un.org/wpp/Download/Standard/Population/) у 2019 р.

Минулого понеділка (17 червня) Організація Об'єднаних Націй опублікувала «Прогноз розвитку світового населення 2019» https://population.un.org/wpp/Download/Standard/Population/ розрахований до 2100 року.

В прогнозі розглядається три варіанти розвитку демографічної ситуації в світі та окремих країнах: оптимістичний, песимістичний та середній. Всі три випадки не надто приємні для України.

Згідно прогнозу ООН, в разі збереження поточних глобальних тенденцій до зростання світового населення, вже до кінця ХХІ ст. людство перетне позначку у 10 млрд. А в 2027 році Індія випередить Китай в лідерстві серед країн за чисельністю населення.

Для України тенденція протилежна від світової. Згідно середнього прогнозу ООН, в 2050 році в нашій країні кількість населення становитиме 35,2 млн. чол. (оптимістичний прогноз – 38,2 млн.; песимістичний – 33 млн.). В 2100 р., ця цифра для України складе – 24,4 млн. чол. (оптимістичний прогноз – 37,5 млн.; песимістичний – 14,9 млн.).

Сумні перспективи, особливо якщо зважити на існуючу думку про те, що національні ринки країн з чисельністю населення менше 20 мільйонів не здатні до ефективної конкуренції в сучасній глобальній економіці. Більш того, може виявитись, що з настанням реальних перспектив омріяного членства України в ЄС та НАТО, туди просто нікому буде вступати.