Ціни на абрикоси вражають. На ринку вони сягають 70-80 гривень за кілограм. А як було колись?

Колись абрикоси були ледь не головною статтею сільського «експорту» на Москву. Особливо для кременчужан, де формувався поїзд Кременчук — Москва. Провідники скуповували ці абрикоси у людей за ціною 1 крб за відро, а у Москві продавали за 5, а то й за 10 карбованців. Пригадую, якось їхав у середині 70-х до брата, який служив у Підмосков'ї, то провідник ходив по вагону і питав у кого багажні відділення під нижніми сидіннями вільні, бо вже нікуди йому було ті абрикоси дівати.

Був час, коли в селах у 50-ті роки засаджували абрикосами лісосмуги і навіть якісь бугри... З часом виникали цілі плантації і ми, пацани, їздили їх «трусити». По відру з обох боків велосипедного руля привозили, власноруч вдома чистили і здавали заготовачеві райзаготконтори... кісточки, бо це було набагато вигідніше: щось 3 крб за кілограм сушених кісточок. До речі, Полтавщина — це останній абрикосовий «бастіон», бо вже ні західніше, ні північніше вони не родять. Пригадую, наші родичі з Львівщини приїздили завжди влітку і варили тут абрикосове варення...