Віталій КУЛИК, радник голови Луганської ВЦА-ОДА в 2016-2017 рр.

Вчора Луганська обласна ОДА – ВЦА рапортувала про те, що до 8 травня в Міловому збудують «Дзвін примирення». Керівник ОДА Сергій Гайдай заявив: «Коли скінчиться ця неоголошена війна, нам доведеться багато кого пробачити. Та це буде дуже важко. Тому Дзвін примирення є дуже знаковим».

Ось в мене запитання теперь: а Гайдай з ким збирається примирятися, кого пробачати? Пасічника та Корнета? Бандидтів та російських найманців, вагнерівців, моторол та гіві?

До закінчення війни та деокупації ще далеко. Війна продовжується, попри те, що росіяни і відводять війська від наших кордонів. На території Луганщини продовжують перебувати російські окупаційні війська. Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ (звіт №90/2021 СММ ОБСЄ від 20 квітня) зафіксувала на тимчасово окупованій Росією території Луганщини 22 реактивні системи залпового вогню «БМ-21 „Град“, а також 18 гаубиць, розміщених з порушенням ліній відведення. Вони направлені проти мирних жителів та наших захисників! І агресор час від часу застосовує їх.

В лютому росіяни відкрили вогонь по Хутору Вільному, що на Луганщині. Для обстрілів мирного населення окупанти застосували станкові протитанкові гранатомети, а також здійснили дистанційне мінування населеного пункту. Від вибуху міни загинув місцевий мешканець.

Окупанти вдаються до фабрикування обстрілів, створюючи „картинку“ збройної агресії з боку Збройних Сил України для російських ЗМІ та місцевого населення.

Тільки нещодавно Офіс генерального прокурора підготував інформаційне повідомлення до Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду щодо фактів обстрілів РФ цивільних об'єктів на Луганщині. Йдеться про артилерійські обстріли лікарень, житлових будинків, об'єктів газо-, водо-, електропостачання, тобто тієї інфраструктури, що не використовується у військових цілях, а, отже, заборонені Женевською конвенцією 1949 року. „У повідомленні викладено інформацію про 34 факти невибіркових обстрілів. Наслідками таких дій з боку окупанта були численні ушкодження водогонів, гідротехнічних споруд, виробничих будівель та обладнання, перерви у водопостачанні та електроживленні у селищах Новотошківське, Вовчоярівка, Лоскутівка, Підлісне, Тошківка, Світличне, міст Гірське, Золоте та Попасна із загальною кількістю населення понад 40 тисяч“.

За даними ОГП, з 2014 року було встановлено більше 7 тисяч пошкоджених та зруйнованих об'єктів інфраструктури Луганської області. Лише за останній рік задокументовано 655 обстрілів з тимчасово окупованої території Луганщини, внаслідок яких пошкоджено 22 об'єкти цивільної інфраструктури, поранено 3 цивільних громадян, один чоловік загинув.

Може в луганській ОДА не знають, що у лютому було вбито 6 українських військових, в березні ми втратили вже 9 воїнів, а за неповний квітень вже – 11?

То з ким пан Гайдай збирається „миритися“ і кого „прощати“?

Спроби всезагального „прощення“ та пошуки „миру за будь-яку ціну“ вже мали місце. Нагадаю про ініцативу Сивохи – Національну платформу примирення та єдності. Її „падіння“ мало б на певний час зупинити прихильників ідеї „миру за будь-яку ціну“.

Проте, схоже „примирення та прощення“ може стати новим трендом Офісу президента Зеленського, після того, як було на певний час знято загрозу нового великого вторгнення росіян в Україну. Справа в тому, що ідея „дзвонів примирення“ вперше була озвучена на Банковій.

Я ще в лютому 2020 року говорив, що „сивохери“ все ж повилазять з усіх шпарин і почнуть співати тужливу пісню про „примирення та братолюбіє“. В цьому випадку сподіваюся лише на здорову частину суспільства, яка здатна „дати по зубах“ цим „пацюкам миру“.

„Дзвони примирення“ на Луганщині можуть бути саме таким випадком.