Так. Добре. Давайте все ж розберемося, що саме розповів нам Зеленський.

«Пан Єрмак зі мною не просто так, я довіряю цій людині. Служба безпеки надає мені інформацію про все моє оточення, всіх моїх людей. І питання не про недовіру. Я просто знаю, що (…) в СБУ нуль запитань до пана Єрмака, як і в української розвідки. Ми з вами бачили, що сталося в Білорусі, як посадили літак, чим це закінчилося. Чим закінчуються такі випадки, до якої ізоляції країни призводять такі спецоперації. Це точно не була наша операція. Я точно розумію, що ця ситуація… що ідея такої операції – це була ідея інших країн, точно не України». Слава Богу, що ми проявили суб'єктність у цьому важливому питанні".

Тож.

1. Операція була та планувалася.

2. Операція була розроблена — принаймні, частково — в інших країнах. В множині. Як не крути, ця множина має включати дві країни — Туреччину та Сполучені штати Америки.

3. Україна "не дала себе втягнути". Себто, операція щонайменше розглядалася в Україні, але була скасована на певному етапі. Щонайбільше _планувалася_ в Україні, але була скасована на певному етапі.

4. Контекст обговорення дає нам зрозуміти, що цей етап — це Єрмак.

5. Таким чином Зеленський, фактично, підтверджує основну інформацію Вагнергейту. Операція була, вона планувалася ще за попереднього президента, але українська влада в особі Єрмака де-факто саботувала це рішення.

6. Наратив виправдання Зеленського — те, що "це була ініціатива інших країн" (припустимо) та "Україна мала б наслідки, які зараз має Білорусь".

7. Щодо наслідків — це брехня. Дуже тупа брехня для дуже тупих людей. Затримання міжнародних злочинців не тотожнє викраденню опозиціонера. Більш того, операція, санкціонована США, призводить до санкцій рідше, ніж операція, санкціонована Лукашенко.

8. Щодо інших країн — окей. Себто, українська влада показала владі США та Туреччини, що вона не є надійним партнером в сфері безпеки. Зеленський намагається подати це як "ми не прогнулися". Це означає, що він повністю ігнорує той ефект, який це затримання мало б для України — а саме арешт військових злочинців, що вбивали наших хлопців, та потужний удар по яйках Путіна.

Отже.

Офіс Президента України саботував спільну операцію кількох країн НАТО по затриманню військових злочинців. Втрачено було унікальну в історії Україну можливість водночас попрацювати разом з колегами, затримати вбивць, помститися за наших, і показати, що нам є що протиставити путінській гібридній агресії.

Аргументація Офісу Президента — "наслідком могло б стати відімкнення України від світового авіасполучення" — тупа брехня. Щоб виправдати власного голову офісу, якому державна зрада світить, Президент тупо бреше в очі співгромадянам.

Голова офісу попрацював в інтересах Російської Федерації.

Президент дуже брехливий та дуже тупий.