Багато українців було розчаровано новорічним привітанням Президента. Навіть виникла ідея написати таке новорічне привітання, яке я сам хотів би від нього почути (звичайно, з урахуванням всіх конституційних та зовнішньополітичних обмежень). От що врешті вийшло.

a8aa9d8810-p2.jpg

Шановні співвітчизники!

Як Президент України, я мушу знати, про що мріє кожен українець у новорічну ніч. Ось ці три слова: мир, справедливість, добробут.

У році, що минає, ми зробили багато важливих кроків до цього: стабільність лінії фронту, розбудова армії прискореним темпом, нова патрульна поліція, прозорі державні закупівлі тощо. Але цього мало, дуже мало, і тому ключові завдання мусимо виконати у році 2016-му.

Перше — це мир. Кожен із нас розуміє, що дипломатія приносить перемир'я, але не мир. Мир неможливий без військових перемог. Ми вступили у війну, не маючи армії. Сьогодні силами українських солдатів та офіцерів, силами волонтерів та міжнародних партнерів армія швидко нарощує свою боєздатність, і настане день, коли ми зможемо не лише тримати оборону. Перемир'я необхідне, сьогодні йому немає альтернативи, але ми не будемо вічно терпіти заморожений конфлікт на своїй землі. І ми кожного дня пам'ятаємо наших співвітчизників, що залишилися на тимчасово окупованій території та в анексованому Криму, особливу шану віддаючи стійкості і вірності кримськотатарського народу. Ми пам'ятаємо, і ми повернемося.

Для того, щоб мати міцну армію, потрібна міцна економіка. Тож цього року ми мусимо запустити стрімкі економічні реформи, щоб створити нові робочі місця та економічне зростання. Економіка є основою не лише добробуту кожної родини, але й міцного миру. Тому це буде рік економічної лібералізації, дерегуляції, прозорої приватизації, демонополізації та деолігархізації. Нам допоможе Зона вільної торгівлі з Європою. Результат буде не одразу, але, якщо все зробимо правильно, перші ознаки зростання ми побачимо вже наприкінці цього року.

Однак добробут неможливий і нічого не вартий без справедливості. Цього року ми зробимо рішучі кроки у судовій реформі, щоб кожен міг отримати справедливість, захистити свої права, у тому числі права власності. Щоб були нарешті покарані ті, хто винний у злочинах попереднього режиму. Щоб були нарешті покарані ті, хто розкрадає країну в часи війни і кризи.

Більшість українців вважає проблемою номер один корупцію. Боротьба з корупцією — це не лише посадити кілька десятків чи сотень високопоставлених корупціонерів. Це треба зробити, і ми це зробимо. І серед тих, хто опиниться на лаві підсудних, якщо вони не схаменуться, будуть і люди, з якими мене пов'язували тісні стосунки, адже закон має бути один для всіх. Але боротьба з корупцією — це, в першу чергу, так змінити систему, щоб від чиновника нічого не залежало, тоді хабарі втрачають сенс. Тому буде значне скорочення функцій державного апарату та чисельності чиновників, спрощення всіх адміністративних процедур, у тому числі податкових і митних.

Все це ми з вами мали зробити у році, що минає, але не зробили. І ось чому.

Всього цього — миру, справедливості, добробуту — ми не зможемо досягти, якщо не поміняємо політичну еліту. Ви знаєте, що мої конституційні права як президента обмежені. Основна роль належить парламенту та уряду, який ним призначений. І вони не впоралися. Як ми з вами бачимо, вони виявилися не здатні змінити країну. Тут є частина моєї провини. Але тут є і ваша провина, шановні співвітчизники. Це ви обирали до парламенту та місцевих органів влади представників олігархічних кланів, що керували країною впродовж багатьох років. Це ви обирали туди прихильників та прямих агентів агресора, що розпочав жорстоку війну. Це ви спокушалися на гречку та гроші. Ми з вами разом винні, і разом будемо виправляти свої помилки.

Нам потрібно рішуче поміняти політичну еліту. І тому скоро будуть вибори, буде новий парламент і новий уряд. І нам потрібно обрати туди нових людей, чесних і незаплямованих, і вони є навколо вас. А моє завдання — поміняти тих, призначення та звільнення яких залежить від мене, і я вас не підведу.

Я знаю, багато з вас чекає від мене теплих слів, чекає, щоб я запевнив, що все буде добре. Але ні. Не буде добре само собою, якщо ми разом над цим не попрацюємо. Мир, справедливість і добробут не падають з неба, і більшість із вас це вже добре розуміє.

Значна відповідальність лежить на мені як на Президентові України. Але є й ваша частина роботи. Обрати до парламенту нових, незаплямованих, чесних людей. Постійно контролювати ваших міських та сільських голів, депутатів місцевих рад, щоб не крали і турбувалися про ваше місто чи село — це ваша, а не моя робота. Я як Президент не маю права і фізично не зможу їх всіх контролювати. Нарешті, найкращі з вас мають піти на державну службу, адже нам потрібні десятки тисяч нових людей, щоб створити нову державну службу так, як ми створили нову поліцію. Я як Президент обіцяю вам політичний захист та чесні відкриті конкурси.

Щоб змінити країну, треба змінити себе, і тут все починається з малого: не давати хабарів, не порушувати правила дорожнього руху, піклуватися про тих, хто не може піклуватися про себе сам, допомагати армії та вимушеним переселенцям, поважати і толерувати інших людей. Я обіцяю показувати приклад, але без вас нічого не вийде. Ми не можемо робити все по-старому і сподіватися жити по-новому. Я розумію, що це неприємно чути, але я мушу це сказати.

І, до речі, треба вчити англійську мову, щоб бути ближчим до Європи, до світу. Саме тому я оголосив 2016 рік роком англійської мови.

Шановні співвітчизники! Я знаю, що пересічний українець вже не дуже вірить у реформи і згоден чекати не більше, ніж один рік. Я хочу зробити все можливе, щоб це був 2016 рік. Ми країна розумних, творчих та підприємливих людей, але водночас досить бідна країна. Ми можемо вирватися з пастки бідності, тож давайте рішуче зробимо це зараз.

І наприкінці головне — подякуємо разом бійцям Збройних сил, Національної гвардії, українських спецслужб, волонтерам та дипломатам, завдяки яким більшість із нас зустрічає цей рік у мирних містах і селах, у колі близьких та друзів. Велика їм шана, і не забуваймо про їхній щоденний подвиг. І виконаємо нашу частину роботи, про яку я говорив, щоб не марним був цей подвиг, щоб не спаплюжити пам'ять тих, хто віддав своє життя за свободу і незалежність України.

Слава героям!

Слава Україні!

З Новим роком!

Будьмо!