5eb97915b33bf.jpg


В березні минулого року в період президентської виборчої кампанії тоді народна депутатка та член команди кандидата в президенти Петра Порошенка Оксана Білозір зареєструвала скандальний законопроект «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення державної підтримки українців за кордоном» (р.№ 10153 від 14.03.2019).

Документ отримав шквал критики швидше не через пропозицію створити окремий центральний орган виконавчої влади, який опікувався б нашими заробітчанами, а через ідею створення Фонду добробуту українських мігрантів. Бо до цього Фонду Білозір запропонувала сплачувати щорічні внески. Розмір внеску встановлювався б самим Фондом і в законопроекті про конкретну суму мова не йшла.

Подібна практика є в багатьох країнах. Там такі фонди займаються виплатою забезпечення трудовим мігрантам та надання їм різноманітних соціальних послуг. Для прикладу ось деякі з них, записані в проекті закону:
• виплата компенсацій українцям, які втратили роботу за кордоном.
• надання одноразової матеріальної допомоги мігрантам та членам їхніх сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах через хворобу або з інших причин.
• фінансування та організація повернення мігрантів та їхніх родин на батьківщину за форс-мажорних ситуацій (стихійне лихо, військовий конфлікт тощо).
• надання кредитів на отримання освіти; кредитування мігрантів та членів їхніх сімей для вирішення житлового питання.
• надання кредитів для започаткування чи розвитку власного бізнесу.

Документ рознесли в пух і прах і Білозір його відкликала.
Тепер команда Зеленського пішла далі. В ручному режимі вирішують кому можна їхати за кордон на заробітки на три місяці, а кому – ні.

Законопроект Білозір був далекий до ідеалу. Але він хоч якось намагався на рівні закону врегулювати проблеми трудових мігрантів. Принаймні створювалася Єдина інформаційно-аналітична система, котра містила повну інформацію про них. Мова про оподаткування в Україні закордонних заробітків не йшла та й в принципі це йде в розріз із взаємними ратифікованими угодами про уникнення подвійного оподаткування.

Які наміри команди Зеленського тримати усе в ручному режимі поки що мало зрозуміло.

За підрахунками Світового банку в минулому році в Україну наші хлопці й дівчата завели 16 млрд.дол. І як поведе себе влада по відношенню до цих немалих сум для мене загадка.

Але підозри закрадаються нехороші.

Мій телеграм https://t.me/vklochok