Найбільшим викликом для України є еміграція, депопуляція.

Війна 2014-2021 менше вплинула на країну ніж це лихо, яке триває 30 років.

Житомир, Чернігів та десятки міст України це зрозуміли.

Головні конкуренти за людей, трудові ресурси Польща, інші країни ЄС, США, Ізраїль, Канада, Велика Британія.

Які позитивні моменти, є перспектива?

Це те, що з'явилось 5 років тому, чого не було в попередні 105 років. З'являється відповідальність за власну долю, село, місто. Бажання його розвивати.

Київ, Львів, Одеса це не зрозуміють, або зрозуміють лише через 10 років, якщо стикнуться з проблемою. Бо через позитивну динаміку, постійних приток внутрішніх емігрантів навіть не відчувають того, від чого страждають вже 25 років всі міста країни.

Україна та її бізнес, олігархи вступили в прірву під назвою безвіз у 2017.

Як тільки країни ЄС відкриють можливість українцям працювати і почнуть конкурувати за трудові ресурси з України, місцевому бізнесу, владі буде непереливки.

«Трудовий безвіз» знищить олігархів, великий бізнес, МСБ скоріше ніж це намагається зробити влада, президент, РНБО.

Країна 25 років котилась в прірву, а зараз летимо туди. Закриття кордонів 2020, повернення мільйонів емігрантів минулого року є точкою біфуркації. За 2021-2022 нація прийме важливе рішення. Воно вплине на майбутнє більше за референдуми, вибори президентів, депутатів.

Повертатись в Україну і створити потужну, багату державу заможних людей, або зникнути і розчинитись як народ в еміграції за наступні 100 років. Це лише два протилежні сценарії з десятків можливих.

Прочитав надвечір статтю про ситуацію в ІТ. Написав коментар, який привів нижче.

IT-галера — это не индустрия IT Украины и в этом проблема

Берете і гуглите "top it companies", "Top 100 Digital Companies".
Отримуєте перелік, робите висновки.
Щоб в Україні створити ІТ індустрію потрібні 10-20 компаній, які зможуть не просто конкурувати на глобальному рівні, а перемогти і витіснити з ринку конкурентів(FAANG, SAP, Oracle, Microsoft, HP, Accenture, IBM).
ТОБТО ІТ індустрія України за 2022-2050 має створити найкращі операційні системи, бази даних, мови програмування, ERP, інтернет магазин, соцмережі, меседжери.
Ви ж усвідомлюєте, щоб компанії США створили все це за минулі 50 років в індустрію інвестували сотні мільярдів доларів. А в 1870-1950 створили TOP 10 університетів, де готують найкращих вчених, інженерів, програмістів, підприємців, продавців.
В Україні нема університетів, які можуть конкурувати з ТОР100 світових! Нема десятків мільярдів доларів щоб створити власну ІТ індустрію. В керманичів нема навіть таких амбіцій конкурувати з USA, GB, EU. Ми відстаємо на 50-100 років і цей розрив і відставання від США, ЄС стрімко збільшувався останні 30 років. Україна навіть людей робітничих спеціальностей не може втримати! Що вже казати про науковців, інженерів, програмістів, CTO, CIO, CEO!!!

Перегукується з написаним зранку. ІТ бачать свою галузь. Якщо ІТ спеціалісти цікавляться ситуацією в країні, економіці загалом, то розуміють, що вона дуже схожа. Всі найкращі спеціалісти емігрують, бо на глобальному ринку зарплати в 2-5 рази вище, умови роботи і життя загалом кращі, можливості ширші.