Мужньо перемігши злісних ділків-ПДВшників, Держава взялася за інших підступних ділків – внутрішніх офшорів – спрощенців.
Так, у Верховній Раді України (далі – ВРУ) 17 липня 2017 року було зареєстровано 2 законопроекти № 6758 http://w1.c1.rada.gov.ua/pls/zweb2/webproc4_1?pf3511=62334 та № 6757.

Читаючи їх, мене не полишало відчуття, що автори цих проектів лише хотіли додати до списку своїх славних справ ще 2 – написання законопроектів, які підступно відхилили у Комітеті – настільки ці проекти схожі на фарс. Але, згадавши СЕА ПДВ та блокування податкових накладних, мушу визнати, такі законопроекти мають всіх підстави стати законами.
Зараз мова піде лише про № 6758.
У проекті № 6758 пропонується змусити спрощенців рахувати витрати та відображати їх у Книзі обліку доходів та витрат. Так, зараз спрощенці теж ведуть таку книгу http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/z0800-15 , але її зміст зводиться до коригування доходів, і аж ніяк не пов'язаний із саме витратами – придбанням ТМЦ, робіт, послуг.
Шановні ж депутати пропонують вести облік і придбання ТМЦ, робіт, послуг, та зберігати протягом 1095 днів (три роки) всі первинні документи на придбання таких товарів. Ви спрощенець і купили товар? Збережіть чеки та рахунки-фактури. Державу не хвилює, що Ви живете у малосімейці і у вас немає місця для зберігання стосу паперу.
У випадку, коли підприємець не веде книгу доходів та витрат або веде із порушеннями, він заплатить штраф – від 5100 грн. до 10200 грн.
Проектом № 6758 пропонується покращити життя не лише бізнесу але й працівникам органу ДФС. Тепер ці мужні борці із податковими ямами та внутрішніми офшорами: «не пізніше п'ятого робочого дня з дня завершення місячного звітного періоду зобов'язаний сформувати звітність, пов'язану із застосуванням реєстратора розрахункових операцій та направити суб'єкту господарювання, який використовує реєстратор розрахункових операцій, через електронний кабінет або іншим визначеним законодавством способом повідомлення про можливість перегляду показників звітності та необхідність їх узгодження
Людською мовою це означає, що тепер орган ДФС буде складати щомісяця звіт щодо використання РРО, а бізнес протягом 10 календарних днів повинен буде перевірити, чи такий звіт правдивий і у випадку незгоди – подати повідомлення із копіями всіх необхідних документів. Іноді складається враження, що народні обранці мають бізнес з виготовлення паперу та техніки, що робить копії. Припускаю, що на нас очікує збільшення штату працівників органів ДФС….
Оскільки вище переліченого депутатам здалося замало, вони відкоригували п.11 ст.3 Закону про РРО (ось чинний текст Закону http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/265/95-%D0%B2%... ) . Тепер те, що ви продаєте повинно мати таку саму назву, як у прихідних документах, а у випадку продажу товарів власного виробництва: «у відповідності до технічних умов, декларацій про відповідність, інших документів, на підставі яких здійснюється виробництво та введення товарів в обіг». Ну, і доведеться вести складський облік.
Спрощенцям доведеться вести складський облік. Адже, п.296.10 ст.ПКУ наводиться у новій реакції, відповідно до якої, спрощенці повинні застосовувати РРО, а звільненні від використання РРО платники єдиного лише за підстав, викладених у Законі про РРО. І так – якщо продаж ведеться дистанційно, застосування РРО обов'язково за будь-якої погоди.
Так і уявляю жадібну бабусю, якій замало власної величезної пенсії і яка плете шкарпетки. Тепер вона змушена буде встановити РРО, а її кіт буде вести складський облік.


Таким чином, законопроект № 6758 знищує зміст спрощеної системи, який був покликаний максимально полегшити роботу та пожвавити економіку. Спрощенці третьої групи сплачували величезний податок – 5% від обороту аби не відволікатися на паперовий кропіткий бюрократизм. Тепер, коли їх змушують встановлювати РРО, вести облік витрат та складський облік, буде значно легше найняти бухгалтера та перейти на загальну систему оподаткування. Хоча ставка податку становитиме 18%, але вона застосовується виключно до прибутку, якщо він буде, звичайно.


Якщо 226 народних обранців підтримають цей законопроект, то вони фактично знищать спрощену систему оподаткування та збільшать вартість й зараз недешевих ТМЦ, робіт та послуг. Зате поборють тінь, так само, як зараз добиваються останні «скрутчики». Правда ж?