Для тих, хто забув це ім'я нагадаю: Фло́ренс Найтінґе́йл - англійська медсестра, організатор і керівник загону санітарок під час Кримської війни (1853-1856 років). Ця панна піклувалася про хворих та поранених, намагаючись полегшити їх біль та «поставити на ноги». Заради милосердя та любові до людства та свого народу, вона примчала з спокійної Британії до Криму…

В 21-му столітті заради любові до історичної батьківщини ще одна пані з благополучних США примчала до України. Заради України та виключно з любові до свого народу, пані Наталя Енн почала лікувати економіку вишуканими ліками – кредитами МВФ. Але невдячні українці почали бубніти: «ага. Зараз наберемося кредитів, а чим віддавати будемо». Дійсно, велика частина українців невдячна і нерозсудлива. Не можна зараз протягнути без кредитів МВФ, а віддавати… так не дарма ж готується вишуканий список смаколиків для приватизації. Чи Ви думаєте, що ці цікаві, з точки зору інвестицій, підприємства продадуть за безцінь місцевим покупцям? Краще їх віддати іноземцям, які на них зароблять (наприклад, перепродадуть конкурентам)…

Але повернемося до милосердя. Панна Флоренс намагалася полегшити біль пораненим. Пані Наталя Енн намагається полегшити біль України. Що для цього слід зробити? Правильно. Підвищити податки та попіклуватися, щоб найбідніші вижили. Наприклад, встановивши для них податкову соціальну пільгу на рівні 100% мінімальної заробітної плати. Ой! Вибачте, злостиві спрощенці (яким «скільки не встанови ставку податку, ви все одно платити не будете» (с) перефразовуючи слова заступника Міністра щодо українських платників податків) добилися свого, та перенесли екзекуцію, щонайменше, на рік. Тож, найбіднішим доведеться радіти залишенню соціальної пільги на рівні 50% та дякувати Уряду за підвищення податків на 3% (добре, що внески з ЄСВ прибрали, тож різниці не помітно).

Так от. Про ліки для хворих. Зараз ставка ПДВ на лікарські засоби становить 7%. В 2015 році Уряд пропонував встановити на рівні 20%, але не дали (злі пліткарі кажуть, що фармацевтичні компанії злякалися втратити попит, але то лише плітки). Тож, тепер вже МВФ наполягає на підвищенні ПДВ на ліки до 21%.

07a7088ed7-7.jpg

Тобто, якщо зараз Ви купляєте ліки, скажімо за 100 гривень, після піклування нової сестри милосердя, Ви заплатите ((100:1.07) х 1.21) = 113,08 гривень. Більше лише на 13,08 гривень, не так вже й багато правда ж? Особливо для пенсіонерів, яким щедрий Уряд обіцяв підвищення пенсій протягом 2016 року на 13%.

Але не слід хвилюватися за найбідніших.

1275cad0e6-uryad.jpeg

Тобто, як сказав пан Арсеній Петрович: «Міжнародний контроль завадить українській фармацевтичній мафії вкрасти ці кошти, а держава зможе закупити більше лікарських засобів належної якості» http://www.kmu.gov.ua/control/uk/publish/article?art_id=248767568 Припускаю, що тепер міжнародна фармацевтична мафія займатися цими питанням. Зауважте, я не кажу «красти», бо я знаю про презумпцію невинуватості, на відміну від наших урядовців.

Отже, судячи з всього, як і обіцяв Уряд у 2015 році, замість того, щоб залишити ставку ПДВ для лікарських засобі на рівні 7%, ставку будуть всіма можливими способами підвищувати до 21%. При цьому, для захисту найбідніших Уряд буде роздавати ліки, придбані за кошти бюджету (не будуть же урядовці платити з свого власного гаманця) у ООН та міжнародної чесної та прозорої компанії http://www.crownagents.com/home . Очевидно українські компанії наскрізь прогнили та забрехалися….

Ось такий от коловорот грошей у природі. Не знаю, за якими критеріями будуть визначати кому надавати безкоштовні ліки, а кому ні. Головне, що іноземні фармацевтичні фірми не постраждають…