Лондонський Круглий стіл «Реформування податкової системи в Україні. Bизначення дорожної карти для поліпшення бізнес-клімату» вже став історією. Хочу поділитися деякими деталями та роздумами і підбити підсумки заходу.

Українська економіка є цікавою для Європи. Звісно, не настільки, щоби інвестори вже сьогодні бігли сюди та вкладали мільярди доларів та євро, але країна знаходиться в полі зору транснаціональних компаній, банків та бізнесменів. Вони мають певне уявлення про наші проблеми і очікують, коли ж українці їх вирішать.

Зокрема, темою, яка викликає серйозе зацікавлення іноземного капіталу, є податкова реформа в Україні. Іноземці чули про наші «податкові війни», але не дуже розуміють їхню сутність та причини.

Ось так акуратно про це сказали організатори заходу: «Після чисельних дискусій щодо кардинальних змін податкової реформи України, 24 грудня 2015 в українському парламенті був прийнятий закон про внесення змін до Податкового кодексу. Чи реформована податкова система має бути ближче до запропонованого МВФ варіанту чи ні — залишається питанням для дебатів. Головне питання — чи нова система буде збалансованою з точки зору інтересів країни та бізнесу.»

«Зіркою» Круглого столу був видатний американський економіст, податковий ґуру та автор-винахідник однойменної кривої доктор Артур Лаффер. Він один з "chicago boys" – команди, яка провела успішні ліберальні реформи та підняла економіку Чилі при Піночеті. Також, пан Лаффер був у числі ключових авторів «рейганоміки» – дуже успішного періоду розвитку економіки США. Не обійшлася без нього і легендарна Марґарет Тетчер при реанімації британської економіки.

Пану Артуру наразі 75 років, але його активність, наполегливість та впевненість у своїх переконаннях вражає і захоплює. Цей економіст має причини такої "passion" чи пристрасності. Адже Лаффер не є просто кабінетним науковцем, теоретиком-макроекономістом. Він неодноразово відчував, як реалізація його ідей давала позитивні і, нерідко, вражаючі результати.

Перша промова п. Артура була більш теоретичною. Д-р Лаффер добрий десяток разів повторив свій традиційний податковий рецепт, я би навіть назвав його Євангелієм від Лаффера:

1.Низькі податки.

2.Широка податкова база.

3.Пласка ставка податків.

Англійською це Євангеліє звучить так: "A low rate, broad-based, flat tax."

Також ще 2 додаткові умови для зростання економіки: скорочення державних витрат та мінімальне регулювання.

Не хочу вдаватися в теоретичні суперечки з прихильниками інших економічних шкіл, зокрема з кейнсіанцями. Лише зауважу, що ідеї доктора Лаффера працюють в пост-совєтській економіці і у східній Європі.

Запам'яталась одна дуже проста думка пана Артура про адміністрування податків, яку в Україні не поділяють ні працівники Державної фіскальної служби, ні співробітники Мінфіну, ні його очільниця:

«Держава повинна любити і оберігати платників податків, адже ці особи платять їй (державі) свої гроші!»

Згадаймо про «маски-шоу» податкової міліції, фактичну безкарність податківців за умисні порушення, тисячі щорічно відкритих кримінальних проваджень проти бізнесменів, які нічим не закінчуються...

Від української делегації виступали народні депутати Ніна Южаніна та Тетяна Острікова, які, замість традиційних святкувань та отримання квітів і подарунків, на Жіночий день поїхали у закордонне відрядження для відстоювання принципів лібералізації податкової системи України.

Ніна Петрівна Южаніна, як голова Комітету ВРУ з податкової та митної політики, також була основним спікером. В своїй першій промові вона досить детально розповіла про цілі податкової реформи, які закладені в законопроекті #3357, та механізми їхнього досягнення. Пані Южаніна пояснила, чому авторський колектив законопроекту наполягає на скасуванні податку на прибуток та впровадженні податку на розподілений прибуток.

В перерві Круглого столу в кулуарах відбулося найцікавіше. У невеличкому колі українців д-р Лаффер запропонував модель податкової системи, яку він би впровадив на місці нашої влади. Мабуть, не дуже коректно було би оприлюднювати приватну бесіду. Але скажу, що податку на корпоративний прибуток у цій моделі зовсім не було!

У другій частині Круглого столу Тетяна Острікова, народний депутат, член Комітету ВРУ з податкової та митної політики, розповіла про законотворчий процес та питання, що стоять на порядку денному податкової реформи в Україні. Вона пояснила присутнім 2 варіанти розвитку податкової системи – поступові повільні зміни чи одномоментна кардинальна реформа. До речі, д-р Лаффер відреагував, що немає сенсу поетапно зменшувати ставки податків. Адже, для платника податків краще буде не заплатити сьогодні нічого, а потім заплатити менше, що призведе до більшого скорочення надходжень до бюджету, ніж при одномоментному суттєвому зменшенні ставок.

Я мав промову про причини, умови та історію створення громадськими активістами та Комітетом ВРУ з податкової та митної політики законопроекту #3357, а також про українську специфіку в адміністрування податків. Зокрема, звернув увагу, що є великі відмінності між текстом Податкового кодексу і його трактуванням податковою службою. «Зашиті» в текст можливості дискреції при фіскальній орієнтації діяльності ДФС та існуючій корупції у цьому органі призводять до скорочення ВВП та подальшої тінізації економіки.

Також у другій частині Круглого столу мені запам'ятався ще один виступ п. Южаніної. Він був надзвичайно емоційним та переконливим, і стосувався необхідності змін податкової системи України і, в цілому, лібералізації нашої економіки. Д-р Лаффер був вражений і образно заявив, що він їхав на цей Круглий стіл покласти квіти до могили податкової реформи. Але українці його настільки вразили, що він хоче віддати ці квіти борцям за реформу. Більш того, Артур Лаффер сказав, що хоче приїхати в Україну для допомоги.

І ще крапелька дьогтю. Моє глибоке розчарування полягає у тому, що д-р Лаффер, за його словами, наразі не є консультантом Міністерки фінансів Наталії Яресько. Про що ми здогадувалися, звісно, але не мали доказів…

На завершення – щира вдячність компанії-організатору "Adam Smith Conferences" та спонсорам заходу за відмінне проведення Круглого столу та можливість висловлення різних точок зору на реформи податкової системи України.

UPD

Щойно надійшов лист від д-ра Лаффера:

45fb607e72-image.jpeg


PS Ця стаття про Круглий стіл опублікована в газеті «Дело», але із-за формату видання не увійшла повністю.

Публікація в газеті «Дело»

Багато світлин з Круглого столу

Відео обговорення результатів Круглого столу