Голова ТСК з питань розслідування фактів корупції в органах ДАБІ Андрій Пузійчук ігнорує звернення активістів щодо знищення Вадимом Столаром прибережної захисної смуги Дніпра на Позняках, яку він забудовує потворним ЖК і ТРЦ під виглядом яхт-клубу. Натомість той самий Пузійчук відкрито просуває інтереси одіозного депутата Київради Сергія Кримчака, якого НАБУ звинуватило у підробці документів і привласненні комунального майна на мільйони гривень, і який хоче звести ТРЦ у Новопечерському провулку – під виглядом житлової забудови.

Це, так би мовити, короткий зміст того, чим займається голова ТСК, якщо ви не знали і боялися запитати. З моменту створення комісії пройшло вже більше півроку. І з самого початку у громади було дуже багато питань до неї. У першу чергу – до її кадрового складу. Наприклад, чому ТСК очолив забудовник, родина якого контролює будівельну компанію «Фундамент» і чи не є це очевидним конфліктом інтересів, що призведе до корупційних дій? І чому першу скрипку у ТСК грає юрист і помічниця Столара – депутатка від ОПЗЖ Наталя Приходько?

Вичерпні відповіді на ці запитання дають дії Пузійчука і Приходько на засіданнях комісії і поза ними, а також звіт ТСК за півроку роботи. Рятувати від банкрутства «Фундамент» за рахунок державних і комунальних грошей, захищати інтереси Вадима Столара, кошмарити його конкурентів. А ще – підніжний корм, заробляти на лобіюванні різних пройдисвітів від будівництва.

Приклад: останнє засідання ТСК. Чому була присвячена половина його часу? Ви не повірите, але – просуванню проєкту підслідного НАБУ Кримчака, якого звинувачують у масштабних аферах із комунальною землею і відмиванні злочинних грошей. Кримчак вже 2 роки намагається вибудувати ТРЦ на ділянці з іншим цільовим призначенням на Печерську, а КМДА не погоджує проєкт. І що робить голова антикорупційної комісії Пузійчук? Викликає на засідання самого підслідного НАБУ, якого дуже скоро буде судити ВАСУ, викликає чиновників КМДА, захищає першого і разом з Приходьком жорстко атакує останніх, вимагаючи погодити проєкти і погрожуючи їм зняттям з посади і кримінальним переслідуванням.

І у той самий час Пузійчук ігнорує неодноразові звернення Асоціації інвесторів нового житла щодо кричущих порушень. Зокрема, наше звернення щодо забудови Столаром берега затоки Дніпра по пр. Бажана, 151. Ділянка була надана для яхт-клубу, а замість цього прямо над річним руслом, потайки, навіть без паспорту об'єкту, йде будівництво потворного монстра-гібрида ЖК і ТРЦ. Або ж наше звернення щодо будівництва братів Насіковських на Жмаченка. На ділянці, де мав бути корпус Університету туризму, в 30 метрах від самого коледжу вони виганяють величезний ЖК. І це також було проігноровано Пузійчуком.

Можна було б подумати, що вони наші звернення не читали. Але ж ні, читали – і звернення, і мої блоги, причому дуже уважно. Про це свідчить той факт, що пані Приходько за вказівкою Пузійчука написала на мене скаргу до прокуратури, нібито я розповсюджую «недостовірні відомості», після чого мене допитувала Нацполіція. Знайомий ще з часів Януковича прийом «комунікації» з громадою, чи не так?

Так от, вибірковість підходу голови ТСК ілюструє звіт комісії. До речі, знайти його дуже непросто. Посилання, яке дає ТСК на своїй сторінці в Facebook – неробоче. Здавалося б, комісія мала максимально тиражувати цей документ, щоб розповісти про досягнення і обґрунтувати продовження своєї роботи. Але ж чомусь ні. Документ існує лише як додаток до постанови ТСК на сайті ВРУ, і щоб його відшукати через Гугл, треба витратити чимало часу. Але нам вдалося.

Отже, про вибірковість. 296 звернень до ТСК на 15 березня 2021 року. І лише 8 нових кримінальних справ. Тобто, КПД – 2,5%. ТСК, щоправда, пише як про величезне досягнення, що до 23 вже відкритих проваджень надані ТСК матеріали були долучені. Ну добре, 8%. Якось малувато, ні?

Але що ж за представники громади зверталися до ТСК? Тут взагалі краса. Дивимося цей список. Голова ГО «Стоп свавіллю» Сергій Северин. Це помічник депутата від ОПЗЖ Анатолія Бурмича, забудовника і партнера Столара. За плечима Северина великий досвід громадської діяльності: напад на ветерана АТО, депутата Київради Володимира Назаренка, побиття поліцейського і погром у фойє Міністерстві розвитку громад і територій. На ринку добре відомо, що ГО Северина – бойовий загін Столара.

Йдемо далі: одразу 4 представники ГО «Стоп корупції». Проєкт відомий тим, що його було з ганьбою виключено із Глобальної мережі журналістів-розслідувачів GIJN через непрофесіоналізм і конфлікт інтересів. Оскільки хлопці зі «Стопкору» просто обслуговували забудовників. Але тут цікаво, яких саме. «Стоп корупції» був медійним адвокатом забудови озер на Осокорках банком «Аркада» («Патріотика на озерах"). А хто ж був партнером і підрядником "Аркади"? Правильно, "Фундамент" Пузійчука. Ось чому одразу 4 представників запрошують до ТСК. І ось чому голова комісії дає "ексклюзивні інтерв'ю" сайту "Стопкора". Давні взаємовигідні відносини.

Чому Пузійчуку потрібні лише такі, ручні, "активісти"? Щоб не було "незручних" питань. Щоб бачили те, що потрібно бачити. І не бачили того, що не потрібно. І це стосується як інтересів Столара, так і Пузійчука. Бо Пузійчук – такий саме активіст за викликом у Столара, як "Стопкор" — у Пузійчука.

Сам Пузійчук – колос на глиняних ногах. Від долі "Аркади" і "Укрбуду" його "Фундамент" захищає лише депутатський мандат. І Столар. Завдяки впливу якого структури "Фундаменту" візьмуть участь у добудові об'єктів "Аркади". Бо без державних і комунальних грошей "Фундаменту" дуже погано. ДБК-3, що забезпечує" Фундамент" комплектуючими та залізобетонними конструкціями, перебуває у стані банкрутства. З ДБК-7, що також входить до складу імперії Пузійчуків, СБУ через суд стягує 44 млн грн за незбудований ЖК "Bergen". Усі об'єкти "Фундаменту" будуються з багаторічним запізненням. Частину взагалі заморожено («Привітний квартал") чи передано іншим забудовникам («ЛА-ЛА-Ленд"). Інвестори вже зведених будинків – перекривають вулиці через проблеми з підключенням до мереж («Велкам хоум" на Вербицького).

Де гроші інвесторів? Зазирність до декларації Пузійчука: квартира площею 438 метрів, 5 га землі у Вишеньках під Києвом, колекція швейцарських годинників, ювелірних прикрас і шуб. Преміальний автопарк — "Лексус", "Тойота" і "Рейндж Ровер", що записані на "Фундамент Авто", костюм за 984 тис грн і шкіра гіпопотама (565 тис грн), якого депутат вполював у Намібії.

І виникає логічне питання: де в українському парламенті закінчуються інтереси Столара і починається здоровий глузд і українське законодавство, якщо головою антикорупційної, підкреслю, слідчої комісії призначається така людина, як Пузійчук?