В Одесі дуже неспокійно останні 5 днів. Спочатку протести під мерією з вимогою зустрічі з мером Трухановим. Потім заворушення під судом в 20 км від Одеси у зв'язку з тим, що суд виправдав усіх підсудних про/російських екстремістів, що брали участь у подіях 2 травня 2014 року. А сьогодні, 20 вересня чи не наймасовіший протест за останні 3 роки.

З самого ранку одесити прийшли під міську раду. Причин тому декілька:

1. Вже майже тиждень мер уникає зустрічі з одеситами. Люди говорили і з керівником поліції, і з очільником ОДА, і з обласним прокурором. Але Труханов ніяк не може зустрітись.

2. Трагедія в таборі Вікторія, що забрала дитячі життя. Пряма вина лежить на самій міській раді, на чиновниках, що вводили його в експлуатацію, розкрадали виділені гроші і узгоджували умови, що призвели до цього жахливого випадку. На відкритті цього табору піарився і міський голова, і Президент. А зараз чомусь обидва мовчать, роблять вигляд нібито нічого не відбувається.

На днях в СІЗО закрили 23річну дівчину, знайшли саму крайню у справі. Чиновники ж на волі.

3. Постійний масштабний, на сотні мільйонів, дерибан землі, передача комунальних об'єктів у руки покровителя мера — Галантерника.

4. Ряд нападів на активістів, що протистоять міській владі, в тому числі і на двох жінок.

5. Систематичні порушення прав громадян, на кожній сесії рада оточена спецпризначенцями та кишеньковою армією мера — муніципалами, котрі не допускають в будівлю громадян та представників ЗМІ.

6. Постійні випадки прояву проросійської позиції мера та депутатів. Приклад — спроба повернути комуністичні назви вулицям міста.

7. Корупція, тотальна та неприкрита.

Коли люди почали прибувати до будівлі, то зіткнулись із сотнями, якщо не тисячею, поліцейських, нацгвардійців та муніципальних тітушок. На сесію, що вже починалась, не пускали нікого. Навіть екс-нардепа із посвідченням. Навіть представників ЗМІ. Міська влада тупо відгородилась від жителів міста купою силовиків, і збиралась прийняти ряд рішень по віддачі бл. 100 Га землі міста компаньйонам мера та взяти мільярдний кредит із відсотками, що абсолютно не доцільно для бюджету.

59c26e83612ff.jpg

Це викликало справедливу хвилю обурення, активісти та небайдужі одесити здійснили декілька спроб потрапити до будівлі. Почались сутички. Ось перша частина, трансляція велась на моєму фейсбуці.

Частина друга. Стає дуже спекотно. Наприкінці відео видно, як побили атошника та розірвали його посвідчення УБД. Активісти силою його відбивають. Потім екс-беркути нападають на ще одного, валять на землю і б'ють ногами. Пізніше хлопця госпіталізували.

Фото:

59c2713818e69.jpg

59c2714fdc9a5.jpg

Надходить інформація, що сесію переривають, мер і депутати тікають з будівлі. Протестуючі йдуть в обласну прокуратуру, зустрічаються з обласним прокурором.


Відбувається довга розмова, ситуація дуже напружена. Одесити пропонують прокурору провести їх до міської ради. Той погоджується. Всі знову повертаються до міської ради. Туди спочатку не пускають ні облпрокурора, ні голову поліції, ні журналістів, ні звичайних громадян. Буквально з боєм протестувальники заходять всередину. Муніципали чинять опір, мене навіть тягнув голова облполіції всередину, а охорона виштовхувала в іншу сторону. Заврешальний стрім.


В будівлі вже нема нікого із представників влади. Деякі поліцейські кажуть, що мер Труханов таки вийде до одеситів. Минає ще година, і нікого нема. Протест завершується виконанням гімну України.

Якщо у вас немає часу передивлятись вище викладені записи трансляцій, то ось відео-нарізка з усього, що відбувалось.



І хоча люди розійшлись, напружена атмосфера нікуди не зникла. А готовність людей виходити на протест зросла в рази.

Тому що там, де попираються громадянські права, незмінно буде супротив. Чим більше беззаконня, а зараз в Одесі рівень критичний, тим більше маятник хитатиметься в іншу сторону — сторону народних виступів, повстань та дій, спрямованих на відновлення справедливості. Не буває так, що ти можеш красти мільйони на очах у всіх, плювати на людські життя, гідність та честь, і все у тебе буде добре. Рано чи пізно це завершується. Втеча в Ростов — ще самий позитивний варіант із можливих.

Виставлятимеш тітушок — знайдуться ті, хто стане проти них. Відгороджуватимешся кордонами та стінами — знайдеться сила, що їх прорве. Жоден кордон силовиків не стримає гніву людей, доведених до крайньої точки.

Що робити? Мер Труханов повинен подати у відставку. Президент, що мовчить, повинен сказати своє слово, бо за його мовчазної згоди коїться це свавілля. Депутати повинні скласти мандати і оголосити про перевибори. Це нині єдиний варіант заспокоїти суспільство та почати змінювати ситуацію.

Якщо цього не відбудеться, то новий Майдан почнеться саме з Одеси.

І в цьому будуть винні особи, згадані вище. Саме вони понесуть відповідальність за те, до чого вони штовхають країну.

Корупція вбиває. Сьогодні нас з вами, завтра — її носіїв.

Це аксіома.

59c278115c89e.png

Сергій Стерненко