Історію зі здачею аналізів учасників виборчого процесу фактично доведено до абсурду. Сама ідея помірятись рівнем вмісту еритроцитів, скоріш за все, виникла спонтанно. Принаймні, законодавство цього не вимагало.

У що це вилилось, обговорюється не перший день. Всі були свідками маніпуляцій Володимира Зеленського – несправжній лікар, підробка документів і т.ін. Багато хто замислився: чи може керувати державою людина, неспроможна на чесні дії у локальній ситуації?

Здавалося, питання вичерпано! Але, мабуть, Петру Олексійовичу настільки сподобалось бути непереможним у здачі аналізів, що він вирішив розтягнути задоволення.

Випадково чи ні, але нову ідею висловив один з наших непереможних боксерів Володимир Кличко. Він скептично поставився до здачі аналізів на наркотики і алкоголь кандидатами в президенти і запропонував їм зробити це у Всесвітньому антидопінговому агентстві (World Anti-Doping Agency).

Діючий президент з великим ентузіазмом ухопився за нову ідею. «На початку наступного тижня приїде сюди і керівництво, і експерти цієї організації. І я хочу заявити: я ці тести пройду відразу ж після прибуття. Вважаю, що це надзвичайно важливо», — заявив кандидат.

Якщо вам хоч на хвилину ситуація здалася абсурдною, ви помиляєтесь! В системі координат наших політиків абсурдними виглядають вимоги реформ, боротьби з корупцією, служіння людям.

А от здача аналізів – це щось набагато серйозніше. Звичайно, для того, щоб «добити» Володимира Зеленського, не шкода ні коштів, ні експертів WADA, мета діяльності яких зовсім інша.

Петро Олексійович дуже цілеспрямована людина – він вміє досягати мети, перемагати конкурентів, відправляти бізнес у сліпий траст, ловити грузинських порушників спокою і багато чого іншого. Єдине, що не вдається, це реформуватись внутрішньо. Не вдається стати розумнішим, чеснішим, орієнтованим на те, щоб у країні нарешті запрацювали реформи.

Зараз основна мета – перемогти будь-яким способом конкурента, а там хоч трава не рости. І в результаті ми стаємо свідками не змагання програм, ідей, а якогось дивного спортивного заходу. Стадіон – допінг – експерти WADA – дискваліфікація. Цей ряд можна продовжити.

Діючому президенту здається, що «чистота» його аналізів розставить всі крапки над «і», остаточно покладе на лопатки конкурента. Насправді ж, такі ініціативи лише оселяють в суспільстві розгубленість. Зрештою, ставлення до обох кандидатів не найкраще.

І Порошенко, і Зеленський за час виборчої компанії настільки себе дискредитувати, що ще трохи, і суспільство почне вимагати перевірки на психічну спроможність кандидатів діяти логічно.