9 листопада — День української писемності та мови!

9 листопада — за православним календарем — це день вшанування пам'яті Нестора Літописця — послідовника творців слов'янської писемності Кирила та Мефодія.

У 1997 році Указом Президента України, 9 листопада визначеноДнем української писемності та мови.

Мова – одна із фундаментальних ознак Нації та основ національного суверенітету. Мова відіграє важливу соціально-побутову та інтелектуально-психологічну роль. Крім того, мова є одним із базових елементів світосприйняття. І не даремно, нині окупації піддалися саме ті території, населенню яких було нав'язано не усвідомлення значення національної мови.

Втім, необхідно відзначити, силу нашої мови та нашої нації! Столітні заборони, намагання різноманітних окупантів витіснити та знищити українську мову не дали результатів – жоден циркуляр не вбив нашу мову! Так тепер в українській державі, нам намагаються нав'язати, що немає різниці, яка мова. А різниця є!

І різниця в тому, що українська мова – це український світогляд, це українська думка, це націоцентричне мислення та уявлення про світ, це продовження наших культурних та творчих традицій та їх передання нащадкам, це само ідентифікація!

Наша мова – чудова та прекрасна, багата словами, виразами, емоціями та барвами відображення життя! Наша мова – це наш світ!

І нарешті, наша Мова – це наша Свобода!