21 жовтня 1672 року народився Пилип Орлик — український державний діяч, Генеральний писар уряду Івана Мазепи (1702 — 1709), Гетьман Війська Запорозького та Правобережної України (1710 –14), Гетьман України в еміграції (1714–42).

Саме Пилип Орлик є упорядником документу, що вважається першим повноцінним конституційним актом у світі — «ПАКТИ ТА КОНСТИТУЦІЇ ЗАКОНІВ І ВОЛЬНОСТЕЙ ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО» 1710 року.

Варто відзначити, що держава є формою організації суспільства. А засобом організації суспільства є власне Закон. Отже правові акти, від самого початку зароджувалися саме як інструмент впорядкування суспільних відносин, впровадження певних правил гри. Цивілізованими вважалися та вважаються держави, які мають сильний та дієвий Закон. І це не дивно, оскільки стабільність та дієвість законодавства та правової системи загалом, забезпечують розвиток держави та суспільства, захищеність громадян та дієвість державної влади.

Україна має давню правову традицію, яка починається від «Руської правди» Ярослава, кодексу законів Володимира Мономаха. І нарешті, одною із найвизначніших пам'яток є «ПАКТИ ТА КОНСТИТУЦІЇ ЗАКОНІВ І ВОЛЬНОСТЕЙ ВІЙСЬКА ЗАПОРОЗЬКОГО».

Цей документ складався із 16 статей та визначав основи державного та суспільного устрою, правовий порядок в державі, зокрема визначали територіальний, церковний, політичний, економічний, фінансовий, правовий і судовий устрій об'єднаної України, а також визначали права й обов'язки її станів. Крім того, документ обґрунтовував права України на суверенітет від Москви і Польщі, затверджувала, як основну релігію на своїх теренах, православне віросповідання, підпорядковане константинопольському, а не московському патріарху, відроджувала державні кордони часів розквіту Гетьманщини та регламентувала зовнішні та внутрішні соціально-політичні та економічні відносини гетьмана зі старшиною та рядовим козацтвом, встановлюючи інституцію на кшталт козацького парламенту, до якого залучалися не лише генеральна та полкова старшина, але і січовики.

Отже, цей документ демонструє високий рівень розвитку української правової та державницької ідеї та культури того часу, а отже наявність українських державно-правових традицій.

Таким чином, Пилип Орлик є видатним та славетним нашим предком, який зробив суттєвий вклад у розвиток конституційних традицій України і світу! Він є одним із тих українців, яких ми маємо пам'ятати, шанувати та продовжувати його справу!