Сьогодні багато розмов про реформу ДАБІ, про те, що вона постійно натикається на якісь проблеми і опір з боку різних зацікавлених груп. Що це за групи і хто може бути в них? Наприклад, люди, які вирішують питання з ДАБІ за певну мзду. Таких «рішал» було багато в період роботи ДАБІ, бо забудовників багато, питань багато, поле для наживи неоране. І вони ті, хто в першу чергу не зацікавлені в успішному реформуванні цієї структури, бо якщо ця структура завалиться, годівничка закриється.

Один з таких яскравих рішал, з яким мене пов'язує довга історія — це Іван Гришин. Його приклад дуже показовий. З якої точки зору? Він досить багато наживався на існуванні ДАБІ.

Гришин засновник мережі телеканалів «Правда ТУТ», яка створена при моїй активній допомозі і сприянні, а також за допомогою моїх грошей. А ще він засновник донедавна достатньо робочої схеми: у випадку відмови отримати дозвіл на будівництво, Гришин бере гроші у відповідного «невдахи» для створення «правильного сюжету» на базі каналу «Правда тут». Таким чином, відбувається тиск на ДАБІ в інтересах конкретного злобудовника.

Пізніше цього «автора схеми» прихистив Кудрявцев. Він досить непогано його фінансував, і саме тому Гришин з'явився на другому поверсі в будівлі ДАБІ. Використовуючи цей бонус, він із засобів масової інформації перетворився на людину, яка протоптала доріжки та відкрила «бюро з вирішення питань узгодження з ДАБІ».

Чому мені прикро? Бо у 2014 Гришин звертався до мене за допомогою в створенні телеканалу «Правда тут». Ми йому допомогли з усіма організаційними, технічними, фінансовими моментами, надали офіс. Допомагали йому близько 4 років. В один «прекрасний» момент я побачив, що Іван, людина, яка є керівником, відбудовує свої стосунки з колективом через зневагу, хамство, жлобство, шантаж, погрози. Коли я почав активно вивчати, чому відбувається така «текучка» кадрів, я зрозумів, що Гришин просто недоплачував працівникам. Людину могли звільнити, а трудову книжку віддати через півтора місяця.

Я йому казав, що при такій поведінці від нього відвернуться партнери. Йому давали кошти на те, щоб оплатити підйом супутника через «Укркосмос», а ці кошти йшли в невідомому напрямку. Я вирішив припинити всілякі ділові стосунки з ним. На це він сказав, що з приміщень з'їжджати не буде, і пообіцяв поливати всіх брудом, висвітлювати в негативному тлі.

У нього є скрутна ситуація з каналом, і він просто використовував заробіток з ДАБІ для утримання свого каналу. Навіть якщо проаналізувати ЗМІ, то бачимо, що на каналі не все добре з фінансуванням і сьогодні власник телеканалу буде вдаватися до будь-яких дій, щоб зібрати кошти будь-яким способом, в тому числі корупційним, щоб якимось чином протриматися до того, як він продасть свій канал. Це питання виживання каналу.

Але, звісно, він «працює» не один, і сам навряд чи міг би все організовувати і розкручувати такі схеми, однозначно є «партнери» чи «дівчатка-партнерки». Хтось же пропускає таких рішал у структуру ДАБІ, замість того, щоб слідкувати за тим, щоб державний орган працював незалежно і за законом, заохочує його у таких схемах, отримуючи свої відкати.

Маю надію, що державна влада буде в першу чергу забезпечувати інтереси держави, і інтереси всіх учасників у будівельній галузі. Тому таких рішал, як «Гришин і ко», а також старих рішал не повинно бути в системі координат. «Рішалово» закінчилося, відтепер повинна бути державна позиція, і ми повинні робити для цього все, що можемо.