Політтехнологи відпрацювали середньостатистичний архетипічні образи совкових менеджерів, за якими згодом робиться імідж українським політикам.

Оглядачі давно помітили фенотипічну схожість українських управлінців. Можна довго писати про особливий психотип правоохоронців, бандитів, наркоманів та любителів бояришніка. Та цього разу поговоримо про політикум і, власне, її верхівку, керівництво держави.

Так, давно проводяться паралелі між Януковичем, і багато у чому зовні на нього схожого Порошенка. Яценюка з Азаровим. Шокіна з його другом Пшонкою, та Ірини Геращенко з Анною Герман.

5922a2f66fa04.jpg


Відтак, перед нами така собі матриця архетипів української політики. Я давно говорив, що Шокін — копія карикатурних образів типового чиновника з «Перцю» 60-70 рр., у яких змальовували узагальненого радянського бюрократа. І Шокін є не просто шамраючим мурлом, яке безпробудно бухає за бюджетні гроші. Він є звичайним виплодженням старого совка, продуктом епохи загниваючого соціалізму, якого через старі кримінальні зв'язки винесло на самий верх управління державою. Тому нічого незвичайного немає у тому, що старий кедебіст із типовим безликим обличчям совка керує важливою функцією держави.

Те ж саме і з Яценюком. Як бачите — він навіть зовні подібний до Азарова, тільки у молодості. Причина цьому проста: одне середовище, один тип мислення (вигадати схему розкрадання, та так, щоб у правдоподібність її повірили лохи в Україні та Європі), одна «історична спадщина» ("дєди" цих особин "воювали" на ургенчському фронті під час ІІ Світової, і розкрадали національні багатства). Нині ж вони надумали собі, що мають право спадково керувати багатомільйонною нацією.

У цьому кодлі, як бачимо, діє принцип "святе місце пустим не буває", тобто навіть місце одіозної Ганни Гєрман зайняла Ірина Геращенко. І її медійний імідж максимально наблизили до речниці регіоналів. Мабуть такі звички і установки походять не лише від стилістів владної верхівки. Як бачимо, у цьому є система, а отже можна стверджувати, що стилісти та політтехнологи піарять своїх підопічних за розробленою уявою про архетипи українців, які насаджують і закріплюють зверху. Саме так, на їх думку, ми сприймаємо владу і верхівку держави.

За оцінкою деяких, у створеному образі Порошенка як президента політтехнологи зіграли на архетипові матрони, — давньоримської матері-очільниці фамілії.

5922a52d455e8.jpg

5922a5410db66.jpg

І таке порівняння не є перебільшенням. Імідж олігарха таки докорінно змінився навіть у порівнянні із 2004 роком: кучерявий і дивний зовні король кондитерської промисловості випрямив волосся і змінив маніру спілкування з населенням. І видно, що над цим образом довго і наполегливо працювали.

У зв'язку зі вказаним виникає питання: хто саме, які верстви населення українців саме у таких образах бачать свою владу? Я переконаний, що це образ влади не типовий власне для древніх українських архетипів. Наразі політтехнологи відпрацювали активні образи для тих самих пристосуванців, на яких спиралася радянська система. Адже у нормальних українців згадані карколомні образи викликають несприйняття, із них кепкують, або демонізують. Захоплення ними виникає лише у ватного і напівватного населення, людей, які досі живуть у річищі радянських символів і мислення.

Відтак, згадані "архетипи" були розроблені і відшліфовані саме для люмпен-совків, "біомаси" полувати-вишивати, яка звикла, що за неї думає партія, а влада живе своїм, самостійним життям, до якої "шаріковим" та їм подібним немає місця. А інших образів ті еліти, які керували нами за Союзу, і утримують цю країну 25 років, поки не створили. Принаймні, вони нетипові у нашому політикуму.