Коронавірусна хвороба за клінічним перебігом разюче відрізняється від звичайної гострої респіраторної вірусної інфекції. Більшість пацієнтів лікарень довго хворіють, у них протягом тривалого періоду не щезають позитивні результати тестів ПЛР, описані випадки швидких рецидивів хвороби. Як свідчить статистика, на сьогодні з понад 20 тис. заражених українців більше половини досі є інфікованими, тоді як банальне ГРВІ мало б щезнути за 2 тижні.

В Україні для забору тестів використовують тільки мазки з горла і носа. Але коронавірус викликає поліорганне ураження, тому він може знаходитись й в інших виділеннях людини. Єдина держава світу, яка за протоколом бере у хворих аналізи не тільки з носа і горла, але ще й з легень, крові і кала, є Великобританія. За офіційними даними тут одужали тільки 0,1% хворих. Цей показник зазвичай не фігурує у загальновідомих світових рейтингах, де у відповідній колонці з Великобританії ставиться прочерк. У більшості інших країн тестують не так ретельно і вважають такими, що одужали, усіх хворих, в яких щезли гострі клінічні прояви хвороби.

Насправді, навіть за відсутності клінічних симптомів пневмонії, вірус продовжує залишатись в організмі людини і вражає органи шлунково-кишкового тракту, серцево-судинної, сечовидільної, центральної нервової та інших систем людини. Це нагадує перебіг СНІДу, коли після першого одужання хвороба з часом повертається з новою силою. До того ж приєднують опортуністичні інфекції, зокрема туберкульоз, від якого зазвичай гине близько третини хворих на СНІД. Цього ж слід очікувати у коронавірусних хворих.

Статистично п'ята частина хворих на Буковині гадки не мають, де вони підхопили інфекцію, тому що дотримувались усіх карантинних заходів. Вірогідно відбулася реактивація латентного перебігу коронавірусної хвороби у тих людей, які безсимптомно або малосимптомно перенесли цю хворобу раніше.

За власними спостереженнями, на КТ хворих із затяжним перебігом хвороби, крім поліорганного ураження, виявляється лімфаденопатія грудних та черевних лімфовузлів, яка також характерна для СНІДу.

КТ ОГК та ОЧП хворого на COVID-19 з двома послідовними негативними ПЛР-тестами. Червона стрілка вказує на збільшені лімфовузли.

Тим часом до досліджень індійських вчених, які виявили у вірусі SARS-CoV-2 вставки з геному вірусу ВІЛ-СНІДу, про що згадувалось у першій статті «Коронавірус-СНІД», додалося ще одне цікаве дослідження. Група китайських вчених з Інституту вірусології людини в Гуанчжоу виявила, що вірус SARS-CoV-2 здатний пригнічувати імунну відповідь організму, використовуючи механізм з арсеналу вірусу імунодефіциту людини. Проби від пацієнтів, які нещодавно перенесли Covid-19, показали, що вірус SARS-CoV-2 здатний пригнічувати імунну відповідь, що дозволяє йому швидко реплікуватися у живому організмі. За допомогою білка ORF8 вірус порушує антиген-презентацію, заважаючи клітині виставити на мембрані своєрідний «маяк», який показує, що вона заражена. В результаті імунна система сліпне: Т-лімфоцити «не бачать» клітин, всередині яких реплікується вірус, і не вбиває їх.