Зовнішня ліпопротеїнова оболонка вірусу SARS-CoV-2 пошкоджується і руйнується спиртовмісними речовинами, тому що жир розчиняється у спирті. Японські вчені показали, як різні віруси (грипу, герпесу, аденовіруси) є чутливими до алкоголю. Німецькі дослідники доказали чутливість коронавірусу до алкоголю у концентраціях 30-80%. Нещодавно японський вчений Шінтакі запропонував для дезінфекції дихальних шляхів від коронавірусу використовувати алкогольні парові інгаляції. Однак частинки пару недостатньо малі, щоби потрапляти у нижні дихальні шляхи. Тому для лікування ураження коронавірусною інфекцією верхніх дихальних шляхів і легень доцільно використовувати спеціальні інгалятори – небулайзери.

Інгаляція здійснюється за допомогою ультразвукового чи компресорного небулайзеру з оригінальною сумішшю, що складається з 3-4 мл 40% розчину етанолу (горілки), в якій розмішана щепотка соди. Доцільно здійснювати у день 3-4 процедури через кожні 4-5 годин. Загальна доза алкоголю при цьому не буде перевищувати 3-4 мл у перерахунку на 100% етилового спирту протягом дня, що не може спричинити негативної дії алкоголю на організм, тому що відповідає такому вмісту спирту у літрі квасу чи кефіру. Для профілактики захворювання, наприклад після перебування у небезпечному з точки зору зараження місці, достатньо однієї інгаляції перед сном.

Під час вдихання парів етанолу через маску відбувається дезінфекція слизових оболонок порожнин носа, рота, глотки, верхніх та нижніх дихальних шляхів. Крім того, потрапляння етанолу до альвеол не тільки знешкоджує віруси, але й запобігає набряку легень через ефект піногасіння. Це є важливим, тому що у 5% хворих на коронавірус хвороба починається з набряку легень. А згідно сучасних протоколів лікування набряку легень піногасіння необхідно здійснювати за допомогою інгаляції 30% етанолу. Крім того, важкохворим на коронавірус часто здійснюється киснева дотація і штучна вентиляція легень (ШВЛ) протягом довгого часу, що теж, у свою чергу, має обов'язково супроводжуватись додаванням у газову суміш піногасника – етанолу.

Саме 40% розчин етилового спирту має кращу проникну здатність вглиб слизової оболонки, ніж більша концентрація спирту, який у великій концентрації має дубильний ефект і може пошкодити слизові оболонки. А менша концентрація спирту не буде мати достатньої дезінфікуючої дії. Сода при цьому зменшує кислотність середовища, що знижує інтенсивність запалення та дозволяє лікувальній суміші глибше проникати у вогнище захворювання.

Запропоновану оригінальну алкогольно-содову інгаляцію доцільно застосовувати для лікування та профілактики коронавірусної хвороби, зважаючи на її дезінфікуючу та протизапальну дію. Для цього можна використовувати звичайний побутовий (компресорний чи ультразвуковий) небулайзер. Таким чином, етилово-содова інгаляція є доступним та дієвим способом профілактики та лікування коронавірусної хвороби та її ускладнень, зокрема довготривалої дихальної недостатності, аносмії та ін.