Мітинг на підтримку нової поліції на Софіївській площі викликав у мене — окрім цілком зрозумілих позитивних емоцій, коли єднаються пристойні люди — ще й жагучу заздрість.

Бо маю мрію: побачити такий самий мітинг на підтримку нової школи.

Для цього треба зробити зі старою школою те саме, що справжні (не МОНівські) реформатори зробили зі старими «мєнтами»: звільнити геть усіх вчителів та директорів шкіл (і мене також).

І обов'язково — розігнати віником з гарного замаху всіх академіків педнаук та МОНівських чиновників.

А потім призначити освітянам пристойну зарплату, зробити розумні програми та підручники — і оголосити прийом на роботу в нову школу тільки після суворого тестування знань та реальної психіатричної експертизи на здатність працювати з дітьми.

І в комісію по відбору вчителів нової школи не включати жодного чиновника від освіти: тільки представників громадських організацій, яким довіряє більшість батьків, авторитетних психологів-практиків, журналістів, громадських активістів.

І не слухати волання «та що вони знають!»? Знають головне: з дітьми має працювати людина, яка поважає маленьку людину і має бажання постійно розвиватися.

Знаю, що це буде вкрай некомфортно: я навіть не можу сказати на 100% впевнено, чи зможу пройти це випробування. Звісно, сподіваюсь, що зможу. Але якщо ні — то така доля: буду працювати десь деінде.

З того, що зараз бачу, можу зробити впевнений висновок: найжорсткіший відбір пройдуть близько 60-70% відсотків вчителів і директорів, хто зараз працює в школі. Це — навіть не найоптимістичніша оцінка: може буде й більше.

Бо насправді я бачу в школі переважну більшість професіоналів, які потрапили в дурну ситуацію, коли батьки нам не довірять тотально. І ось такий чесний відкритий конкурс може повернути довіру.

І якщо навіть я особисто не пройду відбір (а таку можливість допускаю) то зате душа буде спокійна: з дітьми працюватимуть якісно відібрані люди, які пройшли серйозний конкурс, матимуть довіру суспільства і пристойну зарплату.

І тоді, якщо якась потвора замислить позбавити Україну права на якісну освіту, ми побачимо дійсно народні (як сьогодні) мітинги на підтримку нової школи.

От тоді українські діти матимуть шанс, не раніше.

Бо довіра до нинішньої школи, на жаль — нижче будь-якого прийнятного рівня. А без довіри до школи вчити дітей не можна. Так само, як неможливо забезпечити законність в країні без довіри до правоохоронців.