Чим примітні дискусії про освіту — так це стрункими колонами месій, які з гордівливим виглядом розказують, як нам треба жити, не цікавлячись тим, що вже багато разів обговорювалося та навіть перейшло від абстрактних дискусій у площину практичної реалізації.

Ні, це для пророка дуже дрібно: «мессия не читатель, мессия — писатель» :)

Це було б смішно, якби не було так сумно.

Ось дивіться...

Роки триває напружена дискусія про освіту у суспільстві і у професійному середовищі, стикаються різні концепції, підходи.

Врешті-решт знаходиться певний компроміс, створюється концепція «Нова українська школа», важливі положення якої вже зафіксував новий Закон «Про освіту».

Закон, звичайно, не ідеальний — і не може бути ідеальним, він не може влаштовувати усіх: бо галузь дуже складна. Але він — певна точка суспільної рівноваги, рамковий документ, який треба наповнювати подальшою роботою.

Але ж месія не буде читати те, що вже роками обговорювалося до нього — це нудно і нецікаво: це ж треба думати і працювати над розумінням... :)

Куди простіше вистрибнути, як Пилип з конопель, із гаслами на кшталт «українська освіта погана, нам треба загальне щастя».

Так з цією тезою вже давно ніхто, крім виразного совка, і не сперечається: бо проблем у нашій освіті — величезна кількість. І розуміння цих проблем вже втілено у цілу низку важливих рішень на рівні суспільства і держави.

І сумно не те, що «писателям» не до вподоби розумова праця, сумно те, це популістичне месіанство чомусь (?) знаходить підтримку: і репостять пустопорожні пости, і захоплено обговорюють тези на рівні «нам же треба жити краще».

І найсумніше те, що навіть ті, хто мав би краще за пересічного громадянина розуміти складність та системність освітніх проблем, пропонувати нові підходи та розвивати їх, також демонструють виразне месіанство, яке полягає саме в тому, щоб не бачити і не бажати бачити абсолютно зрозумілі речі.

Це саме той випадок, коли «кращий вчитель України» повторює відверту маячню про те, що «знання не потрібні» :(

Ох, далеко ще нам до якісної освіти з такими месіанськими маршами :(