ХАЙП або як окремі донєцкіє «роблять» імідж Україні.

#насильствовсімї #правабатьків #правадітей #маніпуляції

Минулого тижня інтернет сколихнула фотографія жінки, котра написала, що над нею в сім'ї чиниться насильство. За її словами чоловік-тиран чинить насильство «фізичне», «економічне» та «психологічне». Щоб додати серйозності, вона додала фото(верхній скрін) дворічної давності, на якому у неї закривавлене обличчя. Хайп пішов фейсбуком такий, що набрав понад тисячу репостів, таку ж кількість лайків та понад дві тисячі коментарів. Оперативно на ситуацію зреагував Генеральний прокурор Юрій Луценко, різні громадські організації, поліція. Наступного дня телеканал 1+1 випустив неоднозначний сюжет. Заголовки в інтернеті писали про київського психолога, яка непобоялося признатися про нестерпність у своїй сім'ї.

Ситуація б не викликала сумніву, якби була дійсно правдивою. Я спеціально мовчав тиждень, щоб весь цей хайп вщух. А тепер декілька факторів, які ставлять під сумнів усю цю епопею. Наперед скажу, я знайомий з цією Лілією Шевцовою, також спільні знайомі допомогли зорієнтуватися у ситуації, та розповіли про її життя. І так, дівчина вела доволі цікавий спосіб життя. Втікаючи від війни з Донецька, вони з чоловіком переїхали закордон. Там проживши декілька років, повернулися уже до Києва де у нього була своя квартира. За майже десять років спільного проживання, у них з чоловіком народилося четверо дітей. Вона жила в своє задоволення, займалася різними проектами якими завідувала #Наталія_Королевська. Чоловік працював, а у той час коли вона ходила по цих «кололевських шабашах», він був з дітьми. У окремих випадках залучали няню.

Останній час ця мадам відірвалася від життя наскільки, що втратила страх та всі моральні цінності, могла покинути дітей на чоловіка і піти у невідомому напрямку, а повернутися через два дні. Мої джерела у поліції підтвердили, що критична ситуація цієї сім'ї уже доволі давно. Більшої інтенсивності набули звернення чоловіка до поліції цього року, та навіть до суду. Деякі сусіди відмовляючись публічно коментувати, у приватній бесіді розказують, що все набагато гірше, бо жінка поводилася дійсно навіжено, неодноразові крики, та агресія до дітей на ігровому майданчику. Зауважують, що зі спостережень, то чоловік більше займався дітьми, більше уважний та турботливий.

Цікавий сам факт допису про насильство, а пізніше заголовки в ЗМІ про «київського психолога». Насправді вона не являється психологом, а лише є слухачем курсів «Гештальту». Тобто вона там для власної потреби. Навіщо цей пафос, чи заздалегіть заготовлене формулювання, здогадатися не важко. Адже пригадаємо історію за декілька днів до цієї, журналістка #Роза_Туманова також писала про насильство, що чоловік вдарив, після чого вона одразу його покинула. Там не було такого резонансу, хоча історія набагато правдивіша, а позаяк Туманова відкрито говорить, що вона феміністка, що дає можливість зрозуміти її мотиви. Та її допис все одно не набрав тисячі коментарів та репостів, як у Шевцової. А може не так професійно написаний, а може не було заздалегіть підготовленого сценарію.

Йдемо далі. У наслідок цього хайпу активні коментарі роздавала ще одна втікачка від війни з Донецька, подруга Наталії Королевської #Яна_Баранова, котра видає себе за психолога. Прикриваються вони громадською організацією «Золотий Вік України». Власне після того допису Шевцової про насильство, представники цієї організації увірвалися в квартиру, котра належить громадянському чоловіку Шевцової. Де без жодних на те підстав перебували незаконно, маніпулюючи законодавством, використовуючи державний ресурс, безпідставно викликаючи поліцію.

Невдовзі вони зробили декілька гучних заяв, що насильство над жінками в Україні, являється масовим явищем. Права жінок треба відстоювати і всім треба робити подібне як Шевцова. До всіх заяв не вистачило сказати пр гендерну нерівність, та сексизм. Ну і як без цього, розповісти про права ЛГБТ. А якщо серйозно, то імідж Україні зіпсувати вдалося, бо про це почали вже говорити у Європі. Ну і звісно, наступний грант на захист прав жінок отримають успішно. Йдуть вибори, тому цей кейс провокації проти іміджу України успішно ляже в політичну програму пані Королевської. Скоро будемо чути цікаві меседжі. Та все би можна закрити для медіа й забути. Чоловік у суді докаже всі порушення та вторгнення в його житло. Є одне але, а що з дітьми, а хто і що їм вкладає в голову зараз і до чого готують їх.

І тут найцікавіше. Шевцова хоче, щоб чоловік відписав їй свою квартиру і добровільно відмовився від дітей, тоді вона стане ще популярнішою і не тільки психологом. Та всі наскільки захопилися душерозриваючою історією цієї авантюристки, що забули про права дітей, про права батька, та хто понесе кару, за наклеп на чоловіка, якщо це все виявиться неправдою. У чому я зараз маю всі підстави бути певним. Так само, як і певний у тому, що в Україні немає масового насильства над жінками, гендених проблем та проявів сексизму. Все це маніпуляції різних політиканів та їх підконтрольних організацій. Робиться подібне для того, щоб очорнити імідж України. Натомість хочу зауважити проблему, яка на цьому фоні замовчується, та є дійсно масовою — це порушення батьківських прав, та порушення прав дитини. Тут треба кричати і виборювати рівність, бо на сьогодні в Україні правоохоронна система імпотентна, а судова практика упереджена до рівноправ'я батьківства. На сьогодні одне з батьків, може відібрати дитину в іншого, ізолювавши та перешкоджаючи у спілкуванні не понесе ніякого покарання.

Даний випадок з Шевцовою, говорить про негайне втручання держави. На моє глибоке переконання, ця жінка має бути негайно відправлена на психіатричну експертизу, так само і чоловік, щоб було все справедливо. У конкретній ситуації має бути залучений поліграф та публічне естування. Посторонні особи, які вдерлися у помешкання мають буди притягнуті до кримінальної відповідальності, та проведена перевірка щодо діяльності організацій, котрі вони представляють. Дітей потрібно пильно глядіти і на час розслідування вони мають перебувати у соціальному будинку де ними мають займатися фахові психологи. Враховуючи контроль Генпрокурора, розслідування відбудеться швидко, а суд розставить всі крапки. Ну і важливо, щоб телевізійники включилися в процес і винесли цю ситуацію на більш ширше обговорення, та показали усі сторони цієї історії, а не робили чоловіка козлом відпущення.

І на завершення, друге фото(нижній скрін) — це Наталія Проценко, лікар стоматолог, котра виступила проти корупції свого шефа Юрія Лимаря. У наслідку отримала відповідь, після котрої лікується й сьогодні. Минулого року я викладав фото понівеченого її обличчя. Був резонанс, але не такий системний, як у цьому випадку з Шевцовою. Що також мені дає додатковий імпульс сумніватися в правдивості слів цієї навіженої дамочки. Тому я би говорив про ще одну важливу проблему в Україні — це масове насильство над борцями з корупцією, за котрою стоять всякого роду королевські.

Ця історія дійсно зайде в історію під назвою «авантюра року», ну а чого, чим як піаритись, то піаритись по повній. Так само як йти, то йти до кінця!

Вперед до правди!

P.S.
Забув згадати ще одного нардепука, який примазався до цієї історії. Він всюди примазується під приводом допомогти, а за тим нічого іншого, як піар. Не здогадалися — це Євгенко Дейдей. Той що мігрував з Народного Фронту до радикального Ляшка.

журналіст,
Роман Реведжук

5b8d13e649b1b.png

5b8d13f3a0d2f.png