Прочитав недавно відносно нещодавню публікацію нардепа Д. Тимчука, яка досить широко розійшлася у соціальних мережах, і мова у якій про питання ліцензування лотерейного бізнесу, до якого, нарешті, після багаторічного «кружляння» дійшов вітчизняний Кабмін.

Оскільки сам я цим питанням цікавлюся досить давно, то, відповідно, не міг для себе не відзначити низки неточностей, яких припустився шановний нардеп, і які впливають на сприйняття громадськістю ситуації, що склалася.

По-перше, прийняття ліцензійних умов для лотерей – це не легалізація «грального бізнесу» загалом. Лотереї у нас і так ніхто ніколи не забороняв, і у відповідному законі явно вказано на те, що Кабмін має розробити та прийняти відповідний порядок ліцензування. Тобто, мова не про якусь легалізацію грального бізнесу (ви знаєте, що я особисто лише за те, аби його легалізувати, але мова зараз не про це), а про виконання закону, не більше.

По-друге, нардеп критикує пропоновані Кабміном умови ліцензування лотерей, вказуючи на не доопрацювання у даному документі. І у всіх складається враження, що Кабмін хоче впровадити якісь нові умови ліцензування, що будуть гіршими за попередні. Але проблема в тому, що якихось «кращих» умов ліцензування лотерей зараз просто немає! Їх немає взагалі, хоча порядок ліцензування мав бути ухвалений роки тому. Як на мене, ліцензування на основі чітких процедур (навіть і недосконалих) – це завжди краще, аніж його відсутність. Чому? Бо так ти платиш державі чітко визначені гроші за ліцензії, а так – «заносиш» відповідному чиновнику, аби він продовжував «особливі умови» на невизначений термін але за визначені гроші. Чи ви думаєте чому до цього часу змінилося вже кілька складів Кабміну, а порядку ліцензування лотерей все ще немає? Думаєте, ця «забудькуватість» не коштувала комусь цілком конкретних грошей?

По-третє, нардеп питає про те, як саме має контролювати виконання порядку Мінфін, якщо він не має відповідних ресурсів, а порядок проведення контролю лотерейних операторів не дуже прописаний? Як на мене, це не така вже велика проблема. Адже якщо на лотереї «напустять» велику кількість контролерів, то це може призвести лише до того, що ці контролери можуть стати дуже багатими людьми. Проконтролювати все і всіх, звісно, дуже важко, але зробити дорогі платні ліцензії, за які оператори будуть платити великі гроші, і будуть боятися їх втратити у разі фіксації порушень – це вже більш реально. Ліцензування не може вирішити всі проблеми. Тим більше, в умовах нинішньої «заборони» грального бізнесу, за якої грають у нас ледь не більше, аніж до «заборони», але дві прості задачі вона вирішити може: забезпечити бодай якісь надходження від лотерей до бюджету, а також, що найголовніше, вивести з ринку операторів, що перебувають у власності росіян та виводять з України гроші.

Звісно, я розумію, що все не так просто, і сам порядок ліцензування лотерей далекий до свого ухвалення. Власне, у Мінфіні цим питанням, переважно, займається заступник міністра О. Макеєва, котра ще з 2015 року просуває відповідні ідеї в пресі. Але роки йдуть, а лотереї як були у напівлегальному статусі, так і залишаються. І треба бути сліпим, аби не побачити у цьому чийсь інтерес та «волохаті лапи».

Мій же «інтерес» у цій історії простий. Ліцензування потрібне, бо воно єдине створить правову базу для того, аби викинути з українського ринку російських лотерейних операторів, що до 2014 року «дружили» з сім'єю екс-президента В. Януковича. І, очевидно, ті самі люди, що ще за часів прем'єрства Тимошенко загнали весь гральний бізнес в тінь, що за часів президентства Януковича «рубали капусту» в цій тіні у величезних масштабах, зараз і стоять за спробами дискредитації самої ідеї унормування ліцензування лотерей, хоча порядок ліцензування – це не примха когось, а проста та недвозначна вимога закону.

Звісно, саме по собі нічого не станеться, але ліцензування створить механізм для громадянського суспільства, аби якось вплинути на цей «Дикий Захід». А впливати доведеться, адже пристойними словами ситуацію, коли на 3-му році війни Росія продовжує робити в Україні «легкі» лотерейні гроші – не можна.