Кандидатський мінімум члена ноократичної партії — публічне психіатричне обстеження. Й надалі, перед кожним політичним підвищенням, така сама процедура, ще більш прискіпливіша, з ще більш фаховими спеціалістами.

З'ясувавши осудність кандидата, однопартійці мають встановити — чи справді людина сповідує ноократичну ідеологію.

Позитивна відповідь на це запитання означатиме, що ми маємо справу з людиною, яка не вдає з себе розумника, а є ним. Що в свою чергу означатиме, що людина не просто мріє про політичну кар'єру, а дійсно є необхідною для державної справи особистістю, здатною нести відповідальність за свої слова та вчинки.

Дізнатись, чи казала людина правду, не так вже й важко. Треба лише почекати, коли час покаже — брехала вона чи ні. Екстенсивність цього методу зрозуміла. Так само як не можна сприймати всерйоз присягу на Біблії чи будь-які інші містифікації.

Яка альтернатива? З наукової точки зору нею є поліграф.

Він не є панацеєю, його можна обдурити. Але яким би не був відсоток недопущених до партії брехунів, навіть якщо це буде 1% — з чогось слід розпочинати.

Й за великим рахунком тут немає чого додати.

Аморальність поліграфа очевидна для ідеалістичних організацій. Мовляв — треба будувати організацію на довірі, світлих почуттях й усе таке. Залишається запитати — скільки таких організацій зараз при владі знаходиться й взагалі — чого вони досягли, сповідуючи свої ідеалістичні погляди.

Для партії ж з науковими поглядами поліграф — це як шлюбний контракт. Чесні відносини він не зіпсує, а лише зміцнить. Замисліться: якщо шлюб обов'язково вимагатиме дозволу психіатричної комісії, а присягатимуться наречені один одному також на поліграфі у присутності свідків, й лише якщо сказане ними виявиться правдою, поліграфолог оголосить шлюб дійсним — наскільки меншою стане кількість розлучень?

Так само зменшиться до мінімуму кількість перебіжчиків та пристосуванців у ноократичній партії.

Запитаєте — а чому не застосувати поліграф до інших партій вже зараз? Можна й зараз. Але вже після попередньої психіатричної експертизи тестувати не буде кого. Психічно здоровими у сучасних партіях виявиться мізерний відсоток людей, які вступали до них з кон'юнктурних міркувань. Якщо не симулюватимуть психічну хворобу з метою уникнення викриття.

Головна умова — людина не просто повинна бути чесною. Чесна людина — не професія.

Людина повинна щось вміти робити й знати про це. Для сучасної революційної партії головна вимога — об'єднати у своїх лавах людей практичних, а не мрійників. З теорією в голові, а не у одному місці. Щоб вміли працювати з іншими людьми, поважали їх. Й не боялись нічого. Навіть поліграфу)