Дивлюсь я на А. Яценюка і не можу (та й не хочу) вірити, що він не має амбіцій повернутися в активну політику. Він їх точно має, от тільки сучасна суспільно-політична ситуація в державі, конфігурація політикуму і загалом суспільне середовище не сприяють можливості його повернення на політичний Олімп України.

Рейтинг нульовий у самого Арсенія, та й у «Народного фронту», партії, яка де-факто померла, а її партійці розбрелися по різним політсилам. Потенційний електорат А. Яценюка і його політпроектів монополізував П. Порошенко і навіть спроба «Української стратегії», політсили, яка, як мінімум, союзницька до А. Яценюка (а, на мою думку, є в значній мірі політичним проектом Арсенія), прорватися в ВРУ була невдала. Отримати посаду за призначенням президента, уряду чи ВРУ виглядає нереальним сценарієм, адже навряд чи нова влада буде підіймати такого суспільно токсичного політика. Здавалося б, все проти А. Яценюка, але, як мені здається, зараз з'явилися зачіпки.

В чому вони полягають? В першу чергу, мова йде про намагання В. Зеленського добратися до П. Порошенка і виключити його з української політики (форсування розслідувань в оборонці, справ по продажам активів). Ця політика В. Зеленського була означена ще до президентських виборів і їй негласно сприяв Арсен Аваков, близький соратник Я. Яценюка. Також уже в період парламентських виборів було помітно, що В. Гройсман зі своєю політсилою (а там був П. Петренко, теж наближена до А. Яценюка людина, і ще ряд іменитих екс-НФвців) активно атакував П. Порошенка і його «ЄС», намагаючись покусати базовий електорат ПОПа. Виключення П. Порошенка з української політики, а, можливо, і його кримінальне переслідування, може бути на руку А. Яценюку, який може скористатися моментом, щоб заповнити вакуум після екс-президента і забрати собі його електорат. Навряд чи багато інших політсил здатні будуть заповнити цей вакуум: націоналістів легко дискредитувати, розколоти; «Голос» має трохи інший електорат (і все частіше електорати «Голосу» і «ЄС» починають різнитися), «БЮТ» ніяк не може взяти електорат П. Порошенка на себе, «Громадянська позиція», «Самопоміч» дуже слабкі і мають обмежені ресурси. За таких умов А. Яценюк може просто-таки ввірватися в українську політику, проголосивши себе новим лідером агресивного щодо РФ, проукраїнського, правого ідеологічно електорату.

Тому, на мою думку, зараз приховане сприяння А. Яценюка і його соратників політичному нищенню П. Порошенка є дуже ймовірним, тому контакти політика з Офісом можуть бути часті і продуктивні для обох сторін. Та й останнім часом Арсенія все частіше можна побачити на 1+1, а його близьким соратникам регулярно дають трибуну, де вони куди більше атакують екс-президента, ніж нові політсили.

Арсеній Яценюк ще повернеться, навіть немає сумнівів.