На фото — не голлівудський красавчик Бред Пітт. Ні.

Це — Вацлав Гавел, перший президент Чехії.
Це фото 70-х років ХХ століття.
Оксамитову революцію 1989-го мені пощастило спостерігати наживо, хоч я тоді радянським підлітком я не дуже розуміла — чим все може скінчитися.

30 років тому — у грудні 1989-го — Вацлав Гавел прийшов до влади.
8 років тому — 18 грудня 2011-го — він пішов з життя.
Ці дві дати пройшли повз новин та стрічок у соціальних мережах.

Після радянської окупації Чехословаччини Гавел з однодумцями створює правозахисну групу «Хартія 77», а у 1978-му — Комітет для захисту несправедливо переслідуваних (привіт всім, хто зараз несправедливо знаходиться за ґратами — що в Україні, що «за парєбріком»)

Головна робота Гавела того часу — маніфест «Сила безсилих», який потім стає слоганом всього його життя: він навчив тих, хто потерпів поразку, перемагати та залишатися переможцями. Навіть серед сильних ворогів, які готові в будь-кий момент тебе з'їсти.

Історія його успіху — це створення справжньої еліти країни, адже служіння своєму народові не має на увазі «відкати», хабарі та особисту вигоду. Гавел показав, як можна бути чесною, порядною та благородною людиною, навіть знаходячись при владі. Недарма один з слоганів Гавела ще 1989-му був — «Жити в правді».

Для України зараз — умовний початок 1970-х. Нам ще належить виховати свою еліту та створити свого Гавела, який напише «Силу безсилих» та приведе нас до справжньої незалежності.

Я навмисно не пишу, яку роль зіграла християнська ідея у філософії Гавела, тому що, хто захоче — обов'язково після цього тексту піде гуглити та читати про Гавела. А хто не зробить цього, тому того й не треба. Може бути, для них колись HBO або Netflix зроблять яскравий серіал з Бредом Піттом у головній ролі, поки він зовсім не постарів.

А ми все одне переможемо.

5dff9d66239da.jpg