4 січня 2021 року, за дві доби до голосування в Конгресі, екс-міністри оборони США написали відкритого листа президенту Трампу, застерігаючи його від спроб втягнути армію в розв'язання суперечок про результати виборів: «Спроби втягнути Збройні сили США у вирішення спорів стосовно виборів виштовхують нас на небезпечну територію, до порушення законів та Конституції. Цивільне та військове керівництво, яке видасть розпорядження втілити в життя подібні заходи, нестиме відповідальність за такі дії, в тому числі кримінальну, за важкі наслідки для нашої країни».

Коли з армією не вийшло, Трамп вирішив зібрати і закликати професійно «наскипідарених» до нетямущого стану ідіотів-прихильників на штурм Конгресу.

Виступаючи на мітингу перед Капітолієм, Трамп майже годину спільно з Джуліані «авторитетно» втирав їм про «вкрадені голоси» і «вкрадені вибори», а також буквально сказав «Ставайте до бою! Вперед на Конгрес рятувати наш вибір, і я іду разом з вами!».

Сам він нікуди, звісно, не пішов. Бо це ж Трамп. Він лише технологічно «підпалив» і втік, як завжди це робив в своєму житті, щоб через кілька годин, натішившись з медіаефекту, заявити по телебаченню і в соцмережах, шо штурмовики самі винуваті, а він засуджує насильство і підтримує хоробру поліцію і нацгвардію.

Трамп має одну спільну рису з Путіним: він отримує найбільшу насолоду від шоку суспільства та оточуючих у відповідь на найогидніші дії. Це як накласти купу посеред кімнати та оримувати задоволення до привернення через це уваги до власної особи: у обох було дуже непросте дитинство, а у Трампа ще й татко деспот та бандит, який дуже полюбляв принижувати членів сім'ї. Тож задрот, який зростав в умовах постійного приниження і об'єктивно не мав змоги отримати схвалення від оточуючих, в дорослому житті компенсуватиме собі брак схвалення шокуванням оточуючих своїми дикими витівками. Чиста психіатрія.

Раніше Трампу вдавалося в подібних стуаціях, пов'язаних з бізнесом, тікати з купою готівки, або уникнути кримінальної відповідальності за допомогою адвокатів, а через його провокації та підбурювання до протизаконних дій у в'язниці опинялись сліпо віддані йому особисто ідіоти-менеджери.

Чи вдасться йому і цього разу так само втекти від відповідальності наразі невідомо. Але колись подібні маневри отримують свій закономірний кінець, навіть якщо до того нікому не вдавалося їх примусово зупинити. На певному етапі просто більше нема де брати виконавців, а без чужих рук та дуп цапів-відбувайлів аферист безсилий.

Ілюзія щодо Трампа як «захисника традиційної Америки» не витримує одного-єдиного запитання: якого біса він взяв до Білого Дому на позицію Головного стратегічного радника ультра-лівака та «ленініста» Стіва Беннона, який в численних телешоу оголошував своєю головною метою «знищення адміністративної держави США», а ще до купи був ксенофобом і просто упоротим нацистом.

Акаунт Беннона та ще купи подібних йому вилупків давно забанені практично в усіх соціальних мережах.

Щодо невдоволених порушенням свободи слова, окремо хочеться нагадати, що в США не існує державного нагляду. Соцмережі самі встановлюють правила і обмеження, бо є приватним бізнесом. Соціальні мережі не кидають у в'язницю за неправильні тексти, як це робить держава в Білорусі, Росії чи іншому подібному до них туркменістані.

Але є УГОДА ПРО КОРИСТУВАННЯ з чіткими та однозначними умовами: якщо ти порушив ці умови і закликаєш до насильства, то пішов геть. Копняком під зад. При чому декілька разів тебе привселюдно попереджали: ПРИПИНИ.

Далі, поза межами цієї мережі, пиши собі вільно на паркані або на стінках в громадському туалеті, де найвірогідніше зустрінеш свою аудиторію. Переважно анонімну.

Це те ж саме, якщо тебе запросили на приватну вечірку, де ти вирішив вилізти на стіл, накласти там купу, почати кидатися лайном, ображати частину гостей, провокувати їх на бійку. Що має право зробити господар? Викинути тебе найух та заборонити наближатися до власних дверей назавжди.

Що роблять «трампісти» (і вата з совкодрочерами, між іншим) в такому випадку? Починають погрожувати вбити господаря.

Окремо щодо «російської мови» серед штурмовиків Капітолія: немає нічого дивного, хоча я особисто на відео такого не чув. В США серед найбільш радикальних прихильників Трампа — вихідці з пострадянського простору. Якщо проаналізувати те, яким чином декілька років промиваються їхні мізки, то виявляється, що з них ліпляться такі собі «борці з істеблішментом», «воїни нового світу», борців за зміну світу на краще. Саме вони, разом з місцевими маргіналами, створюють ситуативні гнучкі спільноти, які відкидають елементарний здоровий глузд тільки тому, що він пропонується «зажраним супротивником». Такі спільноти можуть бути як правого, так і лівого спрямування. Від краю до краю. Головна спільна риса — спільности складаються з сірої маси, шматки якої свято увіровали в те, що «еліти» у них вкрали «належний їм по праву» рівень добробуту.

Це масовий необільшовизм, значно глобальніший, ніж може здаватися. Це біомаса, в яку кинули високопродуктивні дріжджі під назвою «Трамп», і яка вже вирвалася з-під контролю, і просто банами в соцмережах її приборкати не вдасться.

Світ, змучений відбиватися від безлічі невеликих «чорних лебедів», прогавив найбільшого, який тільки зростатиме.

Бо певні кадрові рішення Байдена тільки підсилюють гнітючість від очікувань. Але це вже інша історія...