– Всі уряди брешуть!

– Хіба це новина? – дещо збуджуються читачі. – Так завжди буває. А шо робити? Система, сер!

На цьому зазвичай збудження закінчується, і мільйони громадян занурюються до поточних справ, за якими голову підняти нема коли.

Голову не підняти, то й непоміченою залишається відповідь на аналогічне запитання давньоримського сатирика Ювенала: Хто буде стерегти сторожів? Концепція Персональний мандат, яку підтримала низка фахівців разом з покійним вже, на жаль, відомим конституціоналістом професором Віктором Мусіякою, передбачає впровадження поточного зворотного зв'язку обраних з виборцями. https://youtu.be/dnEjrjkdIeI

Суть новації – право виборця в будь-який момент забрати свій поданий на виборах голос. Адже громадянин не віддає свою конституційну частку влади обраному, а надає в «довірче управління» кандидатові: за умовивиконання програми і обіцянок. Якщо обранець порушив головну умову, угода втрачає чинність, і мандат має бути повернутий власнику. ІТ-персоніфікація голосу і цифрове голосування нададуть таку технологічну можливість в осяжному МАЙБУТНЬОМУ.

Тим часом волонтерська група дослідників Спільний Проект завершила доступний СЬОГОДНІ кожному громадянину Інструмент поточної чистки політикуму. Всі 216 виборчих округів отримали спеціалізовані автономні ФБ-групи з однаковою назвою «Персональний Мандат». Ця «франшиза» вказує на спільну мету і засоби її досягнення, а номер виборчого округу поруч з назвою надає конкретну локалізацію. Досить набрати у ФБ-пошуку «пароль» (Персональний Мандат) і поставити поряд номер округу.

Методичну допомогу окружним Групам можуть надавати обласні ФБ-Сторінки з аналогічною «франшизою». Наприклад, Персональний Мандат – Харків, Персональний Мандат – Дніпро чи Персональний Мандат – Львів. (На додачу для виборців міських громад обласних центрів паралельно створюються загальноміські Групи з іншою франшизою «НІ – БРЕХНІ!». Наприклад, КИЯНИ: НІ – БРЕХНІ! або ХАРКІВ'ЯНИ: НІ – БРЕХНІ!

Документальне встановлення фактів неправдивості і «чорна куля» від громади означатиме втрату довіри виборців, знищить легітимність обраного депутата. Під моральним тиском він має скласти отриманий обманом мандат. Інакше вся мережа зарясніє малюнками: «ім'ярек – брехунець». Його (її) фракції у ВРУ – воно треба? Згадайте, як «Слуга народу» відхрестилася від зашквареного Олександра Дубінського. За виключенням з фракції логічно постає питання про мандат депутата: якщо обманув, не виправдав довіри, віддай своє місце в Раді. Саме тут вирішальне слово можуть сказати виборці округу, які надали свої голоси – в окружній ФБ-групі Персональний Мандат 94.

Заходьте до Мережі, і почувайтеся як у СВОЇЙ хаті: згадайте, що мешканці міста чи території округу – то і є самоврядна територіальна громада. Якщо думку громади хтось стане ігнорувати, «свідки правди» поширять брехню усіма засобами і усіма доступними каналами.

Конституція оголосила народ ЄДИНИМ джерелом влади: «Народ здійснює владу безпосередньо і через…» (ст.5) Перше слово у визначенні – безпосередньо. То ж, беремо і САМІ здійснюємо владу у своїх округах. Бо: хто же ще те зробить для нас, заклопотаних поточними справами?

Владу не дають, її лише БЕРУТЬ.

Олександр Тертичний