Місяць тому СБУ звинуватила фондові біржі і продавців державних облігацій у створенні масштабної схеми по відмиванню тіньових прибутків з використанням облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). До схеми, ймовірно можуть бути причетними дуже відомі у бізнес-середовищі люди. А також відомі політики. Кажуть, у справі фігурує багато прізвищ з БПП и НФ.

Чому схема виникла тільки зараз? Поява обов'язку заповнювати електронні декларації для сотень тисяч політиків, чиновників, керівників держпідприємств призвело до того, що їм потрібно показати всі свої легальні прибутки. Адже дорогі машини, квартири, вілли за кордоном, відпочинок на дорогих курортах — все це не можна оплатити офіційною зарплатою чиновника. Багато хто отримує такі колосальні «прибутки» від хабарів, «відкатів», тіньових схем. І всі ці тіньові кошти потрібно легалізувати. Інакше як пояснити дорогі витрати?

Легалізація джерел прибутку потрібна також топ-менеджерам з корпоративного сектору. Не секрет, що значна частина аграрного ринку перебуває в тіні. І частину прибутків керівники компаній отримують з тіньових схем. Але повертаючись на Захід, їм потрібні легальні прибутки з підтвердженням джерел.

На допомогу приходять інвестиційні компанії. На ринку відкрито говорять про те, що інвестиційні компанії пропонують клієнтам нову послугу — легалізацію коштів під 5% від легалізованої суми.

Як працює схема? В ній бере участь група торговців на фондовому ринку. Вони купують у банку пакет облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП) і потім перепродують його по ланцюжку. В середині ланцюжка знаходиться фізособа. Цій фізособі папери продаються за заниженою ціною, а потім вона продає їх набагато дорожче. В кінці ланцюжка той же банк. Папери до нього повертаються за тією ж ціною. Вся схема провертається на біржі за один день. Собівартість «прогонки» — в середньому 0,3% від всієї суми. Заробляють потроху всі учасники — банк, торговці, біржа. Фокус в тому, що фізособі не потрібно платити торговцю 100 млн., щоб при прогоні на цінових стрибках отримати 10% прибутку, тобто легалізувати 10 млн. Торговець може купити цінні папери і без передоплати з боку клієнта. Тобто не вклав нічого, отримав 10 млн. доходу від продажу цінних паперів. І найважливіше — доходи від продажу ОВДП звільнені від сплати прибуткового податку.

Один з активних учасників схеми — «Українська біржа» (УБ). На УБ ніколи не торгували ОВДП у великих обсягах, але в кінці минулого року на майданчику обсяги торгів цінними паперами побили всі рекорди. Були десятки мільйонів гривень, стали мільярди. За січень-жовтень 2017 року середній обсяг торгів — 22 млн. грн. у місяць. За листопад 2017 року — березень 2018 року 3,6 млрд.грн. Зростання у 167 разів!!! Це можна пояснити лише тим, що біржа свідомо з відома власників створила необхідні умови для проведення операцій з відмивання грошей. Керівництво біржі не мало можливості не бачити, що операції мають фіктивний характер. Єдина їх мета створити комусь дохід.

Що цікаво, один з ключових власників біржі — інвестиційна компанія "Dragon capital" відомого медіамагната Томаша Фіали.

Пікантності ситуації надає той факт, що Томаш Фіала є президентом Європейської бізнес асоціації — об'єднання з понад 900 міжнародних та українських компаній, що покликане сприяти захисту та розвитку бізнесу.

Чи знав він про схеми? Я так думаю, що це риторичне питання. Людина з таким великим досвідом не могла не задати підлеглим та партнерам питання – хлопці, що за дивні речі у вас відбуваються з ОВДП? Що це за рекорди? Завдяки чому?

Скажемо відверто, в Україні історія про створення масштабної схеми з відмивання коштів не привернула великої уваги. Для більшості людей ОВДП, біржа – це якісь абстракції. Але, на міжнародному рівні це ще один потужний удар по репутації України. Фактично ми стали одним з центрів по відмиванню коштів.

І до цього причетні поважні люди, які постійно щось розповідають про необхідність покращення інвестиційного клімату, боротьбу з корупцією. Але як виявилось, ці «поважні люди», коли справа заходить про власний карман, не гребують ніякими брудними технологіями.