Якось на початку 2015-го, двоє українців зустріли у потязі Дюcсельдорф-Амстердам американця, вояка НАТО. Розмова природно пішла в бік геополітичної тематики: війна в Україні, допомога США, загроза Європі з боку Росії. На слова підтримки американського вояка один з українців відповів досить емоційно:

- .. Добре, але чому ж тоді США так зволікає з Джевелінами? Хіба ж це не змінило б баланс сил у цій війні на користь України??
- Джевеліни – це політика. Але армія США має речі значно потужніші за Джевеліни, які могли б допомогти Україні. Просто Україна їх жодного разу не просила.
- Потужніше за Джевеліни? Що саме? Абрамси, штурмові гвинтокрили, стесл чи якісь авіаносці нового покоління?
Американець посміхнувся.
- Lean Six Sigma. Правда ця штука не стріляє.

cb105e3e99-120175481130223303673391163486287489528373o.jpg

Десять років тому армія США почала впроваджувати методологію контролю якості під назвою Lean Six Sigma. Найбільша військова потуга світу зробила багаті висновки під час кампаній 90х років. Один з них полягав у розширені сфери використання бізнес-підходів в управлінні армією. Логіка проста: бізнес – це джерело інновацій в організаційній сфері, і оскільки суттєва частка цих інновацій народжується саме в США, було б великою помилкою не взяти їх на озброєння. Lean Six Sigma народилась в надрах корпоративної культури компанії Моторола в кінці вісімдесятих увібравши в себе попередні напрацювання цього напрямку. За десять років після винайдення методології більше половини списку Fortune 500 вже почали її впровадження.

Що воно таке ці шість сигм? Назва – це критерій оцінки ефективності операцій за яким лише 3.4 операції на мільйон можуть закінчитись неуспішно. Методологія – вбивча суміш статистичних методів і методів управління якістю (включаючи підготовку професіоналів які цими методами володіють, оскільки одна з ключових ідей в тому, що управлінням якістю повинні займатись спеціально навчені професіонали, а не завантажений по вуха менеджер у вільний від основних задач час) яка допомогає зробити виробничі процеси значно більш передбачуваними. Шість сигм часто використовують у поєднанні з методологією «стрункого виробництва» (lean manufacturing), яка вичищає операційні та виробничі процеси від усього зайвого що накопичується в них за час розвитку підприємства. Причому справа не в разовій оптимізації процесів, а у впровадженні процесу постійної оптимізації, який один лише гарантує ефективність усієї система на довгій дистанції. Все разом це називається Six Lean Sigma або Шість Струнких Сигм у вільному перекладі українською.

Отже слідом за флагманами бізнесу, з різницею в десять років, найбільша армія світі починає впроваджувати Six Lean Sigma у свої підрозділах. В цей момент доля усміхається Україні знову, бо відповідальним за впровадження методології призначається на той час лейтенант Марко Никитюк (Marko J.E.Nikituk). Здавалось би ось він, наш потенційний друг в стінах Пентагону, встановлюй контакти, домовляйся, переймай досвід, але ні, у нас в голові поки суцільні Джевеліни. Цей випадок сміливо можна вважати найбільшим впровадженням методології за всію історію її існування. Якби Армія США була підприємством, це був би гігант розмір з двадцять Гуглів, десять Майкрософтів або двісті сорока Яндексів, і з філіалами у сто двадцяти країнах.

Впровадження почали з Army Materiel Command, службовці якого кажуть про себе «якщо солдат це стріляє, на цьому їздить, спілкується, літає, вдягає або їсть – ми це забезпечимо». Тобто Служба Матеріального Забезпечення по нашому. У вільному доступі є вдосталь інформації про «історію успіху» по впровадженню Lean Six Sigma в Anniston Army Depot, гігантській ремонтній базі яка ремонтує усе від автоматів до Абрамсів, забезпечуючи також вчасну доставку відремонтованої техніки у місце постійної дислокації. Голі цифри –обсяг відремонтованих M1 зріс на 25%, розбирають Abrams M1 на 12% швидше і мають 1 000 000$ ROI на наступні три роки на одному ремонті двигунів для тих же Абрамсів. Інший проект втілений у Форт Нокс дав збільшення кількості відремонтованих Абрамсів на 40%. Інший довів кількість дефектів у встановлені броні на HMMWV до бажаних шести сигм, тобто до 99.99966%.

- Шість сигма.. це якась система зв'язку чи шифрування? Якщо ця штука не стріляє то яка ж з неї корить? Джевеліни у нашій ситуації будуть доречніше.
- Дивні ви, українці, ви наче бізнесмени які просять безкоштовний ящик айфонів, в той час як вам пропонують Стіва Джобса в якості директора.