Молоко – один із найкорисніших для людини продуктів. Воно багате на білок, вітаміни A і D, кальцій. Недарма з давніх-давен люди стали не тільки купувати молоко оптом, але й вигадувати рецепти виготовлення з нього різних продуктів. З часом асортимент їх розширювався, рецептура вдосконалювалася, і тепер ми можемо повною мірою насолоджуватися смаком і користю цього напою в різних варіантах.
Основні види молочних продуктів
- Сир. Він виробляється з пастеризованого молока, в яке додають закваску, після чого через деякий час із зернистої маси, що утворилася, видаляють сироватку. Сир надзвичайно багатий на білки, вітаміни групи В і незамінний у дієтичному харчуванні.
- Вершки. Виготовляються з найдавніших часів і являють собою верхній, найжирніший шар молока, що відстоявся. Вони дуже калорійні та поживні, насичені вітамінами А, D та Е.
- Сметана. Виходить із вершків шляхом додавання спеціальної закваски. Особливо популярна вона у кухні слов'янських народів. Сметана багата білком та жирами, містить вітаміни А, Е, В12.
- Кефір. Виготовляється за допомогою особливого грибка кефіру. Дуже корисний для здоров'я, так само як і інші кисломолочні напої (простокваша, ряженка, варенец, ацидофілін, мацони тощо). Всі кисломолочні продукти мають пробіотичну дію, тобто благотворно впливають на роботу кишечника. Це, своєю чергою, позитивно позначається імунітет людини.
- Сир. Секрет його виготовлення — закваска, що містить молочнокислі бактерії або спеціальні ферменти. Він дуже корисний, багатий на білок, жир, вітаміни всіх груп і кальцій. Існує безліч видів і сортів сиру, популярних у різних країнах.
- Йогурт. Це густий кисломолочний продукт, при виробництві якого можуть використовуватись різноманітні харчові добавки (фруктові, ягідні та ін), що дозволяють отримати широкий асортимент смаків. Батьківщиною його вважається Болгарія, але сьогодні він широко поширений у всьому світі.
- Вершкове масло. Виготовляється шляхом збивання вершків. Характеризується високим вмістом вітамінів А, Е та D. Через його високу калорійність використовується тільки як компонент страв (каш, бутербродів, кремів тощо).
- Згущене молоко. Це всіма улюблені з дитинства ласощі, які отримують шляхом упарювання молока з додаванням цукру. Високий вміст білка та поживність зробили її незмінним учасником будь-якого туристичного походу.