Вчора ВР України таки прийняла законопроект № 6614, яким впроваджується пенсійна реформа. Відразу виникає питання: невже пенсіонери відчують істотне зростання рівня життя? Однак для відповіді на це питання необхідно взяти до уваги два аспекти. Перший полягає у тому, що для більшості підвищення пенсії буде все таки номінальним (пенсіонери, які мають значний стаж роботи але отримували малу заробітну плату). Другий виявляється в невпинному зростанні цін (продукти, ліки...). Звісно коли б українська влада справді опікувалася незахищеними пенсіонерами, то такий рівень збільшення пенсійних виплат мало б бути здійснене ще кілька років тому.

В нинішній економічній ситуаціїї цей крок мало змінить матеріальні можливості пенсіонерів. Не потрібно переконувати українців в постійному зростанні цін на все (від продуктів харчування до нерухомості). Звісно на такі можливості (купівля меблів, техніки, відпочинку) ніхто й не очікував. Достатнью забезпечити можливість жити до наступної пенсії. Однак навіть ті, хто отримає тисячу надбавки дійсно зможе дожити до кінця місяця? Відповідь ви зможите дати самі повертаючись з базару чи супермаркету найближчим часом. Про лікування взагалі краще забути. Це скоріше схоже на знущання над довірливими українцями.

Однак не так довго залишилося до наступних виборів. Тому позицію влади можна зрозуміти: краще показати «піклування» чим нічого не робити. Зрозуміло що реформи швидко неможливо здійснити. Разом з тим забезпечити задоволення базових потреб пенсіонерів треба було б здійснити ще після обрання економічної стратегії розвитку держави (після приходу до влади). Однак скоріше за все на заваді були «нездоланні» обставини. Перед офіційним стартом президентської кампанії треба викластися наповну і продемонструвати результати своєї роботи. Хотілося б звісно помилятися в своїх висновках однак дійсність переконує в зворотньому.