Стало відомо що влада Каталонії рішуче заявила про намір провести референдум для отримання незалежності від Іспанії. Мадрид не визнає його проведення і називає його незаконним. Також офіційний Мадрид обіцяє блокувати проведення цього голосування, яке заплановано на 1 жовтня 2017 року.

У будь-якому разі, незалежно пройде цей референдум чи ні, для Каталонії це не означає швидке отримання незалежності. Разом з тим у разі позитивного голосування (результати за підтримку незалежності Каталонії) для Мадриду це буде вимагати вирішення цього питання з урахуванням вимог іншої сторони. Інакше кажучи доведеться сідати за стіл переговорів і готовитися до певних поступок.

Іспанія не визнає його результати у будь-якому випадку. Однак для того, щоб це голосування було взагалі дієвим Каталонія має мати «запасний» варіант у разі його блокування.

Результати соціологічних досліджень вказують на те, що відокремлення Каталонії підтримують громадяни з низьким рівнем освіти. Нічого дивного в цьому не має. Для освітчених каталонців більш зрозумілі можливі негативні наслідки від незалежності (ускладнення відносин з ЄС, економічний блок).

Щодо варіантів розгортання подій можливі два сценарії: силовий розгін організаторів і учасників референдуму, або ж надання офіційним Мадридом економічної автономії Каталонії. Завтрашні події покажуть хто і на які поступки буде вимушений піти. Отже продовжуємо спостерігати за подальшим розвитком подій.